Спортният арбитражен съд (КАС) опердели като "възмутителни“ изявленията, че техният председател е  бил предубеден при решението си да не преразгледа иска за отнемането на олимпийския бронзов медал на американската гимнастичка Джордан Чайлс.

Според някои твърдения в медии в САЩ Хамид Гарави е бил президент на съдийския панел, който отсъди по делото за случая с отнемането на отличието. Документи, публикувани в американски медии, сочат, че той е представлявал Румъния в други дела. Това, според американски представители предизвиква съмнения, тъй като след решенето на съда бронзовото отличие беше присъдено на румънската състезателка.

Международната федерация по гимнастика (ФИГ) даде на Ана Барбосу отличието, въпреки че първоначално по време на състезанието на Олимпийските игри в Париж, на финала на земя, тя завърши на четвърто място.

КАС уважи жалбата на Румънския олимпийски комитет, че контестацията, подадена по време на състезанието от треньорката на Чайлс е извън полагаемия едноминутен срок.

В същото време в САЩ информират, че са били допуснати и редица процедурни нарушения преди да бъде взето окончателното решение от КАС.

Според местните издания, а и гимнастическия съюз на САЩ, Арбитражният съд е „изпратил важни съобщения до грешни електронни адреси“ ​​от 6-9 август. Именно на 9 август от гимнастическата централа в САЩ получават известието, което е по-малко от 24 часа преди излушването в КАС. Това е попречило на американската страна да се подготви за делото.

„Грешката ни лиши от достатъчно време да отговорим смислено или да съберем необходимите доказателства“, се казва в изявление на олимпийския комитет на САЩ.

Джордан Чайлс е единствената гимнастичка в историята, лишена от олимпийския си медал по причини, различни от фалшифициране на възрастта или проваляне при допинг тестове.

От гимнастическия съюз на САЩ се опитаха да накарат КАС да преразгледа решението си, цитирайки нови видео доказателства, които според тях доказват, че контестацията е направена навреме. Искането им обаче е било отхвърлено.

Целият скандал се разрази от факта, че с решение на КАС подреждането се променя така, че от трета Джордан Чайлс ще отиде на пето място в крайното класиране във финала на земя на Олимпиадата.

По време на Игрите в Париж треньорката на САЩ подаде контестация за оценката на Чайлс. Тя беше одобрена и американката спечели бронзов медал. След жалба на Румъния в КАС се оказа, че контестацията е била подадена 4 секунди след 1-минутния срок, който има щабът. Това наложи промяната на цялото класиране.