Истинско съзвездие от големи спортни личности роди поредният ден (9 август) на Олимпийските игри в Париж. Три от тях блестяха с българския трибагреник, печелейки медали за страната ни - Карлос Насар, Магомед Рамазанов и Боряна Калейн.

Два златни и един сребърен медал ни изкачиха до 21-о място в общото класиране по нации. Страната ни има общо 7 отличия след постиженията на Семен Новиков, Божидар Андреев, Хавиер Ибаниес и Кимиа Ализаде, спечелени само 24 часа по-рано.

Убийствен резултат и злато за Карлос Насар

20-годишният Карлос Насар, който е роден именно във френската столица, спечели златния олимпийски медал в категория до 89 кг на турнира по вдигане на тежести. Той успя да постигне изключителен успех в Париж, със световен рекорд от 224 кг в изтласкването и световен рекорд в двубоя от 404 кг.

Изпълних си обещанието, чувството е страхотно. Можех още, но това беше достатъчно за златния медал. Цялата зала беше пълна с българи, напълни ми сърцето и душата. Няма случайни неща. Именно Бог реди така нещата“, сподели Карлос Насар след големия успех.

Карлос Насар е олимпийски шампион, награждаване

източник: startphoto.bg

Той посвети титлата на бившия си треньор Илиян Илиев, който почина внезапно в края на 2022 година.

"Този медал е за моя треньор, който загина преди две години. Искам да кажа на цяла България, че той успя, а не аз", каза тежкоатлетът. 

Родният състезател сложи край на дългото чакане. Той донесе първо злато за България във вдигането на тежести от 20 години след Милен Добрев на Игрите в Атина 2024 и второ отличие в Париж след бронза на Божидар Андреев вчера при 73-килограмовите.

Злато на Магомед Рамазанов

Българският национал по борба Магомед Рамазанов донесе второто ни злато за деня. В категория до 86 килограма свободен стил той се наложи на финала със 7:1 точки над Хасан Язданичарати (Иран).

31-годишният борец от Дагестан от началото на годината се състезава за България.

Магомед Рамазанов

източник: LAP.bg

Последната титла в свободната борба пък донесе легендата Валентин Йорданов при 52-килограмовите в Атланта 1996, а златни олимпийски отличия и в двата стила на едни Игри представители на страната спечелиха за първи път от Москва 1980.

Сребро с аромат на злато за Боряна Калейн

Боряна Калейн направи състезанието на живота си. 8 съчетания в двата състезателни дни без грешка. Благодарение на убийственото си представяне тя спечели сребърен медал в многобоя на турнира по художествена гимнастика в зала „Порт де ла Шапел“.

Калейн беше изключително убедителна и събра 140.600 точки от четирите съчетания.

Възпитаничката на Марияна Памукова донесе втори медал за България в историята в индивидуална надпревара при жените след среброто на Адриана Дунавска от Сеул 1988.

Боряна Калейн, награждаване, Париж 2024

източник: startphoto.bg

На турнира по художествена гимнастика в Париж участва и Стилияна Николова, която остана 11-а в квалификациите.

"Надскочих себе си във всяко едно отношение. Определено имах едно спокойствие и увереност в себе си, че мога да се справя с това, което ми предстои още от началото на сезона. Но, разбира се, на такова състезание няма как да няма вълнение. Ако го кажа, ще излъжа всички. Просто емоциите са неописуеми. Радвам се, че аз успях да запазя своя фокус, но истината е, че много работих върху това през последните три години, сподели Боряна Калейн.

Боряна Калейн, награждаване, Париж 2024

източник: startphoto.bg

Президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева също изрази радостта си: "Това бе състезанието на живота ѝ. Никога не е играла толкова силно. Тя възкръсна като феникс от пепелта. Това, което направи, е изключително за собствения ѝ живот и личната ѝ история. Много се гордея и им благодаря."

Само 24 часа по-рано България спечели още четири медала от Игрите в Париж.