Магомед Рамазанов осигури трети златен медал за България на Олимпийските игри в Париж. Родният борец спечели по безапелационен начин финала по борба в свободен стил в категория до 87 кг. Рамазанов надделя над фаворита Хасан Язданичарати със 7:1.

Още в началните секунди на финалната битка един от най-титулуваните в категорията и сочен за предварителен фаворит Язданичарати поиска медицинска помощ. Впоследствие иранецът беше предупреден за пасивност и не успя да запише успешна акция в рамките на 30 сек, което доведе до точка за нашия борец. Язданичарати очевидно не се чувстваше на 100% и прекъсваше играта, за да бъде преглеждан от медицинския щаб. Той изравни точките, след като Рамазанов бе предупреден за пасивност, но тогава дойде и преломният момент в мача.

Startphoto.bg
47 снимки

31-годишният натурализиран дагестанец обърна съперника и го заклещи в схватка "зегер". Язданичарати не успя да се справи и резултатът набъбна до 7:1. В заключителните секунди иранецът не опита финален щурм, признавайки превъзходството на своя опонент.

Така България ликува с трето злато само в рамките на два дни и второ в борбата. Вчера вечерта Семен Новиков спечели злато в категория до 87 кг в класическия стил, а по-рано днес Карлос Насар доминира конкуренцията в категория до 89 кг във вдигането на тежести. Страната ни има вече три златни, един сребърен и три бронзови медала, два дни преди края на Олимпиадата. Сребро спечели Боряна Калейн в индивидуалното в художествената гимнастика, а бронзови отличия завоюваха Кимиа Ализадех (таекуондо), Хавиер Ибаниес (бокс).