Унгарската боксова федерация е направила официално възражение срещу двубоя на Лука Анна Хамори с Имане Хелиф от Алжир, заявявайки, че Хелиф не е издържала теста за полова идентичност. Федерацията се е свързала с Олимпийския комитет на Унгария и с Международния олимпийски комитет (МОК) по този въпрос.

Хамори трябва да се изправи срещу Хелиф, която е сребърна медалистка от Световното първенство през 2022 година, на четвъртфиналите в събота. Въпреки спорния въпрос, унгарската боксьорка заяви в четвъртък, че не се страхува от алжирската си съперничка. Италианската опонентка на Хамори се отказа от двубоя им след само 46 секунди поради "силна болка".

"През последните няколко часа нашата федерация уведоми Унгарския олимпийски комитет за нашите възражения срещу участието на алжирския спортист, който беше дисквалифициран от Световното първенство през 2023 г. след провал на тестовете за полова идентичност," обявиха от федерацията.

Хелиф получи разрешение да участва в Игрите от МОК, който лиши Международната боксова асоциация (IBA) от статута му на ръководен орган на бокса по въпроси, свързани с управлението, и пое ръководството на състезанието в Париж. МОК също така изследва средства, които може да използва, за да защити правата на Хамори на честна конкуренция съгласно действащите правила. Президентът на МОК е инициирал незабавни консултации със спортния директор, за да изясни ситуацията.