Презибраният президент на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева сподели, че момичетата от ансамбъла, които решиха да се откажат, сами са взели това решение след първата тренировка след подновяването на заниманията.

Ден по-рано стана ясно, че Маргарита Василева, Магдалина Миневска, Камелия Петрова и Рейчъл Стоянов няма да продължат да се състезават. Те са решили да прекратят своите кариери.

Илиана Раева благодари на момичетата и обяви, че е разговаряла с тях, но въпреки нейния опит да ги разубеди, те са били категорични.

"Те се върнаха и си починаха. Те дадоха интервю на летището, директно веднага след Олимпийските игри, където не успяхме да постигнем мечтаните цели. И когато един състезател не се чувства удовлетворен, аз съм минала по този път, той има желание да продължи. Обаче, си починаха малко повече… Спортът ни е много тежък. Разберете, нашите тренировки са между 8 и 10 часа на ден. Много травмиращ. Спортът при нас се практикува от момичета във възраст пубертет. Това е най-тежката възраст. За това се бори и международната федерация, да се вдигне границата на девойки, да се вдигне границата на жени. Това е много особена възраст, когато самото момиче още не е оформено като характер“, сподели Раева пред БНТ.

„Всяка си е направила сметка, дали може да издържи още четири години. Тези момичета, по-голяма част от тях тренираха година-година и половина, много е тежко. Тежко е, трудно е, не всеки има силата да продължи на това натоварване, да продължи на това себераздаване, на тези жертви, които се налагат. Те трябва да много често да играят с болки“, каза още Раева.

„Събрали са се, поговорили са си. Подробности не знам. Просто казаха, че предпочитат да преустановят спортната си дейност. И постъпиха доста коректно, защото ако бяха направили това в един по-късен етап, когато все още не сме оформили националния отбор, щеше да е по-трудно. Обикновено след един олимпийски цикъл отборите се отказват, това е много често срещано“, добави тя.

„Тук има много разговори световната ни централа да предприеме промени, за да облекчим спорта, да няма такава травмираност, да се промени възрастта. Ето една Боряна Калейн прескочи този много тежък период, който имаше и се върна по най-добрия начин, вече много зрял човек. И една Стили, която сега започва, все едно върви по пътя на Боряна Калейн. Направила си е личните изводи, не тези, които правим ние.“

„Не съм изненадана, говорих с Магдалена, Рейчъл и с Маги. С Камелия, тя беше казала още преди Олимпиадата, че няма да продължи, защото има много травми. Още в самолета, най-сигурна беше София.  Другите казаха да, но с муцки, после казаха да на аерогарата, това беше само в периода от един час“, добави Илиана Раева.

„След 15 дни почивка, след една доста тежка тренировка те са казали, че се отказват. Аз се опитах да ги убедя. Единствената, която каза, че би искала да продължи е Рейчъл. Попитах ги, дали има нещо, което би могло да ги върне, те казаха не.“

„Как ще се сърдя, тези момичетата станаха абсолютни европейски и световни шампионки. Те имат една напълно осъществена кариера. Те направиха едни много силни 3 години. Единствено мога да им благодаря и да им кажа, че ги обичам“, завърши Раева.

По-рано през деня тя беше преизбрана за четвърти мандат начело на федерацията.