Президентът на Руския олимпийски комитет призова за пълна смяна на ръководството в местната лекоатлетическа федерация, след като Международната антидопингова агенция спря възстановителния й процес.

РУСАФ е с преустановени права от ноември 2015 след доклад, направен от УАДА, който откри доказателства за масов допинг в спорта. От тогава насам се работи по възстановяването на федерацията, но Световната лекоатлетическа федерация (ИААФ), миналата седмица спря процеса по възстановяване, което повдигна опасенията на Руската федерация от това, че може тотално да се разпадне. Президентът й Дмитрий Шляхтин и шестима други официални лица получиха временна забрана след нарушения на антидопинговите правила.

Станислав Поздняков, президент на Руският олимпийски комитет, сподели в свое изявление, че цялото ръководство на Руската лекоатлетическа федерация трябва да бъде заменено заедно с президиума. „Ако тази препоръка не бъде взета под внимание, ще поставим под въпрос членството на лекоатлетическата федерация в Руския олимпийски комитет на следващото събрание на Изпълнителния комитет“, сподели той в свое изявление.

Поздняков добави, че скандалът около местната лекоатлетическа федерация „дискредитира целия руски спорт, нанася колосални щети по репутацията на нашата страна като цяло и подкопава основите на интегритета на Олимпийското движение“. /БГНЕС