Световната атлетика (б.а. позната доскоро като IAAF) спря възстановяването на членството на Русия, след като висши служители на руската федерация по лека атлетика бяха отстранени от спорта заради нарушения на Антидопинговите правила.

Звеното за почтеност в леката атлетика (AIU) наложи наказания заради нарушения, свързани със състезателя по скок на височина Данил Лисенко. Световната атлетика обяви, че AIU ще продължи разследването си и звеното обмисля да изключи Русия окончателно от спорта. 

Руската атлетическа федерация (РАФ) е със замразено членство в международната федерация от ноември 2015 г., когато беше разкрита мащабна схема за приемане на допинг, подпомагана от държавата.

Председателят на работната група, целяща възстановяване членството на Русия, Руне Андерсен, обяви решението след заседание на Съвета на Световната атлетика, което се проведе в Монако.

Временно отстраняване от спорта е било наложено на президента на РАФ Дмитрий Шляхтин, изпълнителния директор Александър Паркин, състезателя по скок на височина Лисенко и неговия треньор.

Световната атлетика очаква решение от Световната антидопингова агенция (WADA) на 9 декември, но сериозно се обмисля възможността за прекратяване на членството на Русия и също спиране действието на разпоредба, която позволява на руснаците да се състезават като неутрални атлети на международни състезания.

AIU допълни, че Руската федерация има срок до 12 декември да отговори на известието по повдигнатите ѝ обвинения.