Комисия на Световната антидопингова агенция (УАДА) поиска изваждане на Русия от всички спортни състезания за 4 години, пише АФП.

Сензационното становище на комисията от експерти е провокирана от фалшифициране на информацията от антидопинговата лаборатория в Москва.

Комитетът за проверка на съответствието на УАДА (КПС) препоръча на срещата на организацията в Париж на 9 декември Русия да бъде наказана, което би ги извадило от Олимпийските игри в Токио през лятото.

КПС мотивира препоръката с действия на руснаците, които определя като "изключително сериозни случаи на несъответствия с изискванията, в допълнение към утежняващи обстоятелства".

Препоръката идва, след като беше анализирана информацията от замесената в прикриване на систематична употреба на допинг лаборатория в Москва, предоставена на УАДА през януари.

Едно от изискванията на УАДА за премахване на наказанията на Русия, което беше решено през септември 2018 г., беше лабораторията в Москва да предостави всичката налична информация, без да я редактира.

Преди възстановяването на правата, руската антидопингова агенция РУСАДА беше наказана в продължение на 3 години, заради разкрита схема за прикриване на допингирани атлети.

В изявление УАДА каза, че предоставената им от руснаците информация за московската лаборатория не е била "нито пълна, нито автентична".

Световната централа твърди, че руснаците са премахнали стотици доказателства за нарушения и са изтрили множество файлове.

Част от информацията била изтрита през 2016 и 2017 г., след като избухна скандала.

Но друга част била изтрита през декември 2018 и януари 2019 г., малко преди да бъдат дадени данните на УАДА.

УАДА каза още, че някой в Русия е фалшифицирал част от ключова база данни. Фалшификацията била направена така, че да подкрепи руска теза за скандала. Тя гласеше, че бившият служител в лабораторията Григорий Родченков, който подаде сигнал за нередности в нея, е подхвърлил фалшиви доказателства в системата, като част от опит да изнудва лабораторията.

Четирите години наказание е една от мерките, които КПС препоръча на изпълнителния борд на УАДА, който ще заседава в началото на декември.

КПС препоръчва също така на Русия да се забрани да домакинства и да кандидатства за големи спортни прояви.

КПС препоръчва и забрана официални лица от Русия да посещават големи спортни събития.

Отделни спортисти от Русия ще могат да се състезават на Олимпийските игри, но само ако докажат, че не са били част от схемата за систематично допингиране на атлети./БГНЕС