Петорни премии за шампионите в Диамантената лига

 източник: Gulliver/Getty images

източник: Gulliver/Getty images

Новият формат, въведен от осмия сезон на Диамантената лига (ДЛ) по лека атлетика вече доказа, че има своите позитивни страни. Миналата седмица се видя, че битката за шампионските трофеи в първия финален турнир на веригата в Цюрих беше повече от ожесточена.
 
Потвърждение за правилната посока на развитие на ДЛ беше и факта, че при сходните неблагоприятни атмосферни условия, каквито имаше на Световния шампионат по лека атлетика в Лондон, в швейцарския град бяха постигнати няколко най-добри резултата в света за сезона.

Мирела Демирева атакува джакпота в Диамантената лига
 
До миналата година общият сбор от точки на атлетите, натрупани във всички 14 турнирa от ДЛ, определяше крайните победители по дисциплини, но така се стигаше до парадоксални ситуации, в които още около средата на сезона някои от победителите бяха известни и те трябваше просто да изпълнят формалното си задължение да стартират в един от двата финала, за да получат големия диамант и паричната премия за своята дисциплина.
 
Това вече не е така, сега първите 12 състезания са квалификационни и осигуряват само класирането в двата финала, а на самите финали битката във всяка дисциплина започва отначало.
 
До момента единственият български представител в тазгодишните финали на лигата – Мирела Демирева, която се класира за турнира в Брюксел (1 септември), записа класирания, които ѝ осигуриха печалба от общо 7500 щатски долара.
 
И докато в квалификациите на ДЛ премиите не бяха особено големи (б.а. победителят взимаше по $10,000), то сега във финала на всяка дисциплина първите осем места ще бъдат премирани по-сериозно:
 
1-во място: $50,000
2-ро място: $20,000
3-то място: $10,000
4-то място: $6,000
5-то място: $5,000
6-то място: $4,000
7-мо място: $3,000
8-мо място: $2,000
 
България можеше да има и още двама представители във финалите на ДЛ, но травми спряха Тихомир Иванов (скок височина) и Габриела Петрова (троен скок), от участие преди седмица на финала в Цюрих.

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
лека атлетика

Други спортове