Новият формат, въведен от осмия сезон на Диамантената лига (ДЛ) по лека атлетика вече доказа, че има своите позитивни страни. Миналата седмица се видя, че битката за шампионските трофеи в първия финален турнир на веригата в Цюрих беше повече от ожесточена.
 
Потвърждение за правилната посока на развитие на ДЛ беше и факта, че при сходните неблагоприятни атмосферни условия, каквито имаше на Световния шампионат по лека атлетика в Лондон, в швейцарския град бяха постигнати няколко най-добри резултата в света за сезона.

Мирела Демирева атакува джакпота в Диамантената лига
 
До миналата година общият сбор от точки на атлетите, натрупани във всички 14 турнирa от ДЛ, определяше крайните победители по дисциплини, но така се стигаше до парадоксални ситуации, в които още около средата на сезона някои от победителите бяха известни и те трябваше просто да изпълнят формалното си задължение да стартират в един от двата финала, за да получат големия диамант и паричната премия за своята дисциплина.
 
Това вече не е така, сега първите 12 състезания са квалификационни и осигуряват само класирането в двата финала, а на самите финали битката във всяка дисциплина започва отначало.
 
До момента единственият български представител в тазгодишните финали на лигата – Мирела Демирева, която се класира за турнира в Брюксел (1 септември), записа класирания, които ѝ осигуриха печалба от общо 7500 щатски долара.
 
И докато в квалификациите на ДЛ премиите не бяха особено големи (б.а. победителят взимаше по $10,000), то сега във финала на всяка дисциплина първите осем места ще бъдат премирани по-сериозно:
 
1-во място: $50,000
2-ро място: $20,000
3-то място: $10,000
4-то място: $6,000
5-то място: $5,000
6-то място: $4,000
7-мо място: $3,000
8-мо място: $2,000
 
България можеше да има и още двама представители във финалите на ДЛ, но травми спряха Тихомир Иванов (скок височина) и Габриела Петрова (троен скок), от участие преди седмица на финала в Цюрих.