С извънредно прессъобщение на своята интернет страница Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF), обяви че статутът на най-добрият мъж в скока на височина през сезона - Данил Лисенко е анулиран.

Това означава, че руският спортист, който имаше разрешение от IAAF да се състезава като неутрален атлет (заради наказанието на Руската атлетическа федерация), няма да бъде допуснат до старт на Европейския шампионат по лека атлетика в Берлин.

В съобщението на IAAF се казва:

"Руската атлетическа федерация бе уведомена днес, че Бордът на IAAF за преглед на допинговите въпроси реши да отмени статута на оторизиран неутрален атлет (ANA), даден на състезателя по скок на височина Данил Лисенко.

Решението е заради на информация, предоставена от Звеното за почтеност в леката атлетика (AIU) и вследствие на решение на AIU за временно спиране на състезателните права на атлета. То е взето в резултат на невъзможността на г-н Лисенко да предостави информация за местонахождението си, както се изисква от Антидопинговите Правила и Наредби на IAAF, касаещи извънсъстезателния контрол, осъществяван от AIU.

Ето защо г-н Лисенко не може да се състезава на Европейското първенство по лека атлетика през 2018 г., което ще се проведе в Берлин следващата седмица (7-12 август 2018 г.)."

Отнемането на състезателния статут на Данил Лисенко идва в момент, в който изглеждаше, че се наблюдава подобрение в отношенията между IAAF и Руската атлетическа федерация. На последното заседание на Съвета на IAAF в Бенос Айрес, преди седмица, бе съобщено че Русия е осъществила значителен напредък, който би могъл да доведе до връщането на националната федерация на страната като членка на IAAF. 

Връщат Русия в леката атлетика през декември?

Припомняме, че руските атлети нямат право да участват в международни състезания под своя национален флаг от ноември 2015 година насам, когато бе разкрита мащабна схема за употреба на допинг в Русия, която е била подпомагана от държавата. 

Все пак IAAF допусна някои руснаци, които трябваше да изпълнят определени изисквания, за да се състезават като неутрални. Такъв бе случаят и с Лисенко, който през юли 2018 г., на турнира от Диамантената лига в Монако изравни най-добрия резултат в света за сезона в скока на височина - 2.40 m. Освен това през март тази година Лисенко стана и шампион в дисциплината на Световното първенство по лека атлетика в зала в Бирмингам.