Русия е осъществила значителен напредък, но той все още не е достатъчен, за да може страната да бъде върната в международните състезания по лека атлетика. 

На заседание в Буенос Айрес Съветът на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) подкрепи единодушно позицията на работната група, която цели възстановяване на членството на Руската атлетическа федерация. Тя беше отстранена от IAAF през ноември 2015 година, когато бе разкрита мащабна схема за употреба на допинг в Русия. 

Според председателя на независимата работна група - Руне Андерсeн - през декември тази година, на следващото заседание на Съвета на IAAF, може да бъде препоръчано руските атлети да бъдат допуснати обратно в международните състезания под своя национален флаг, но за целта Русия трябва да изпълни всички изисквания.

IAAF пояснява, че ключът към връщането на Русия в международната лекоатлетическа общност ще бъде изпълнението на следните 3 критерия: 

Първо - Руската атлетическа федерация трябва да плати разходите, направени от IAAF вследствие на допинг скандала, а именно създаването на независимата работна група. 

Второ - Руската антидопингова агенция (RUSADA) също трябва да бъде възстановена като членка на Световната антидопингова агенция (WADA), като ключовото изискване е признаването от страна на Москва, че служители от Министерството на спорта на Русия са организирали приемането на допинг от руските атлети. 

И трето - руските власти трябва да осигурят достъп до допинг тестове, извършени в лабораторията на RUSADA в Москва между 2011-2015 година.