На среща в Котону, Бенин, изпълнителният комитет към Международната федерация по гимнастика (ФИГ), след анализиране на състезанията, проведени от началото на новия олимпийски цикъл, включително Световното първенство в Песаро, и в допълнение с разговори с водещи федерации и треньори, подчерта спешната необходимост от промени в правилника по художествена гимнастика, които да влязат в сила от 1 февруари 2018 г., пише beautyinsport.com.

Обновеният правилник, валиден от 01.02.2018, трябва да отговаря на следните принципи:

- Оценката за трудност D да не бъде ограничена до 10

- Броят елементи във всяка категория да бъде ограничен

- Трудности, изпълнени с малки или средни грешки, да получават пълната си стойност

- Наказанията в изпълнение да бъдат по-голям брой и да варират повече, за да се откроят по-добре гимнастичките

- Да се постига разумен баланс между стойностите за Трудност и Изпълнение.

- Тази версия да бъде дадена за одобрение от Изпълнителния комитет не по-късно от 30.11.2017.

- В допълнение, ИК реши да организира първото Световно първенство по художествена гимнастика за девойки, като поверява организацията на Всеросийската федерация. То трябва да се проведе за пръв път през 2019 г., когато при ансамблите-девойки ще има и Европейско първенство. 

В спортната гимнастика също през 2019 г. ще бъде проведено за пръв път Световно първенство, което е поверено на Унгария.

Досега в художествената гимнастика девойките участваха само в Европейски първенства, като в годините през една се редуват участия на индивидуални гимнастички и на ансамбли, които се борят в отборното класиране.