Министърът на младежта и спорта Георги Глушков участва в дискусиите по време на 18-ата конференция на министрите на спорта, която се проведе в Порто, Португалия. Тазгодишното издание на форума обхвана темите за съвместно управление и добро управление в спорта, а резултатът от него е резолюция, приета от всички участници в събитието.

„Доброто управление заема централно място в политиките и дейностите на Министерството на младежта и спорта. Стремим се да се придържаме към най-високите принципи на доброто управление, като осигуряваме прозрачност на публичните разходи, насърчаваме ценностите, присъщи на спорта, въвеждаме правила за отчетност на спортните организации и работим заедно с нашите партньори за решаване на наболели проблеми като дискриминация, допинг, уреждане на мачове, корупция, тормоз над деца и жени и др.“, заяви министър Георги Глушков.

Глушков допълни, че ММС работи и по различни европейски проекти, свързани с темите на конференцията. Сред тях са „ACTION - Governance Sport Codification Convergence“, резултатът от който е Европейски конвергентен кодекс за добро управление в спорта, разпространен сред нашите спортни федерации, и „MotivAction”, фокусиран върху създаването на по-ефективни методи за насърчаване на спортистите, съдиите и треньорите да докладват за уреждане на мачове.

Министърът на младежта и спорта подчерта, че е напреднала и работата по създаването на национална платформа срещу манипулирането на спортни събития, както е предвидено в Конвенцията от Маколин. „Надявам се, че съвсем скоро ще бъде подписано споразумение между заинтересованите страни - правоприлагащи и разследващи органи, спортни федерации и други институции, което ще ни позволи да официализираме сътрудничеството с нашите партньори и да се борим ефективно срещу манипулирането на мачове“, каза още Глушков.

Той отбеляза, че постигането на добро управление в спорта е процес, който предполага ежедневни усилия от страна на всички субекти в множество аспекти. „Националните правителства с подкрепата на международните органи следва да дават пример и да предоставят насоки и подкрепа, за да предпазят спорта от потенциални заплахи. Спортните организации, от своя страна, следва да се стремят да активизират действията си за укрепване на своите структури и да демонстрират своята отговорност в името на най-доброто развитие на спорта“, завърши министърът.

Конференцията на министрите на спорта се организира традиционно от Разширеното частично споразумение за спорта (РЧСС) на всеки 2 години и събира на едно място министрите на спорта на държавите-членки на Съвета на Европа, министрите на спорта на държави-страни по РЧСС, които не са членове на Съвета на Европа, представители на спортното движение, спортисти, междуправителствени организации, международни институции, младежки представители и други заинтересовани страни.  За първи път през настоящата година е предоставена възможност на младежки делегати да присъстват на конференцията и да вземат участие в т.нар. „Инициатива за младежка перспектива“, целяща да интегрира въпросите на младежта в политиките за спорта. От българска страна участие във форума взе Нора Ангелова, съветник по международна дейност на Националното представителство на студентските съвети и член на Изпълнителния борд на Европейския студентски съюз.