Лазар Радков е основател на спортен клуб "Live To Lift", където с колегите му вече 11 години помагат на хората да подобрят здравето и кондицията си, начина, по който се чувстват, и този, по който изглеждат, И нищо да не ги боли.  Последните години се занимава интезивно с кампанията "Капачки за Бъдеще", която стартира заедно с приятели през 2017-та. Твърди, че се опитва да огрее навсякъде и дори понякога му се получава.

Интервюто се излъчва със съдействието на Flexofytol - най-добре проученият продукт с куркумин за третиране на проблеми със ставите, със 7000 пъти по-добра разтворимост на активното вещество спрямо обикновен прах или екстракт от куркума.

***************************

- Не можем да не те попитаме, като човек, свързан толкова силно с темата за храненето и движението, как ти поддържаш форма и спазваш ли някакви правила?

- Старая се да го правя с минимално количество усилия. Защо? Защото целта ми е да бъда в добро здраве и форма, за да имам достатъчно време и енергия за всички останали неща, с които се занимавам. За целта се опитвам да ходя поне по 7000 крачки на ден (и успявам средно 9000), старая се да тренирам няколко пъти седмично в залата или ако не успея да стигна – да направя нещо мъничко като натоварване вкъщи. Старая се да не се презорвам, защото това не само не ми носи ползи, ами точно обратното – и тялото, и енергията, и психиката ми страда. Понякога доста дълго време...
Откъм хранене се старая да се храня разнообразно и яденето на джънк да е по-скоро изключение. Ако човек внимава да не преяжда (прекалено често) – този подход работи за повечето хора. Разбира се, като ме ухапе някой щъркел, че искам да постигнат нещо по-сериозно – и храненето и тренировките ми стават доста по-сериозни.
Слава Богу, близките години не ме е хапал никакъв щъркел!

Лазар Радков

- Ако можеш да дадеш само един съвет към хората относно грижата им за здравето, какъв би бил той?

- Да се движат! Ако ще просто да ходят – ето, може да вземат моите 7000 крачки на ден като начало. Много хора силно подценяват движението и не си дават сметка колко от системите в тялото ни има нужда от редовно и ранообразно движение, за да функционират добре. Сърцето движи кръвта, а лимфата бива задвижвана единствено посредством контракциите на мускулите (т.е., като се стягат и отпускат). Движението подпомага сърцето и цялата сърдечно-съдова система, имунната система, мозъка, отделителната система, помага ни да се <<детоксикираме>>, без да даваме сребърници за всякакви магически отвари, имащи претенции, че ни пречистват по-добре от черния дроб и бъбреците ни ;) 

- Кои са най-важните условия за това да сме в кондиция и да се чувстваме добре?

- Както споменах в предни въпрос – движението е изключително важно, но много често хората (особено по-активните и най-вече по-работохолиците) забравяме да спим достатъчно. А сънят и най-вече качественият сън определят колко енергия ще имаме през деня за всички неща, които обичаме и за всички, които – уви – просто трябва да направим по задължение. И тук един бърз съвет – ако не се движите достатъчно и имате проблеми със съня, опитайте да се движите малко повече и по-редовно. Доста хора споделят, че като повишат физическата си активност и сънят им се подобрява.
Разбира се, това има своя лимит и ако редовно се претоварвате, това може да повличе негативно на съня ви. Та, ако сте от този тип, който редовно пресолява манджата с тренировките – опитайте да го давате малко по-леко поне за известно време и наблюдавайте дали това всъщност не подобрява съня ви. 

- Ползваш ли някакви добавки или разчиташ изцяло на храна и движение? 

- Зависи от физическото и психическото ми натоварване Като не ме е хапал щъркел – предимно витамини и минерали. Ето, в момента приемам само цинк и магнезий и в някои от дните с повече натоварване – и мултивитамин. Слава Вселено, скоро не съм си давал прекалено много зор и не съм се почупвал, та не ми се е налагало да се справям с болежки и тренировъчен травматизъм. Иначе, пожелавам си да не ми се случва, но последно четох интересен мета анализ на James W. Daily и колектив от 2016-та, който разглежда ефекта на куркумина върху ставните болежки и резултатите са по-скоро обнадеждаващи. Ако някой се интересува, тук може да прочете повече (източник: Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials, J Med Food. 2016 Aug 1; 19(8): 717–729). Аз лично не обичам да се контузвам и да ме болят разни неща (то кой ли обича, де), но в същото време много обичам да експериментирам (не с контузиите , разбира се). Та, следващия път - не дай си, Вселено, но ако все пак пресоля манджата с тренировките (или лежането), мисля да поекспериментирам с куркумина."

- Здрав дух в здраво тяло или това е клише? 

- Клише, ама вярно! И то от най-верните! Когато тялото ни е в добро здраве и кондиция – имаме повече енергия, по-добро настроение, умът ни работи по-добре, по-продуктивни сме, по-креативни, имаме по-голямо желание за секс (да, да, знам, които от вас ще кажат, че имат желание нон-стоп, а аз ще им кажа – Браво!), сексът е осезаемо по-приятен.
Няма да ви навивам да спортувате редовно – просто се сетете в колко добро настроение и колко креативни бяхте последния път, когато бяхте гладни или болни, или недоспали, или не почти не се бяхте движили от месеци... Но и аз съм си обикновен човек, и се случва понякога да го закъсвам по някой от изброените показатели. Важното е, когато го осъзнаем, да предприемем – може и малки – но конкретни стъпки в посока да се върнем в състояние на добро здраве и кондиция.
 
- Занимаваш се с това да мотивираш хора да спортуват. Успяваш ли и как?

- Единственото, което правя е, да ходя около хората и да стоя. Ей така – стоя си инищо не казвам, докато не им стане гузно, че не се движат достатъчно и не започнат. Това е! Шегувам се, разбира се. Каквото и да ви приказват разни мотивационни гурута – мотивацията не става с приказки. Най-силна мотивация идва в момента, когато осъзнаем, че се чувстваме толкова ЗЛЕ, че не искаме да продължаваме да живеем по този начин. Повечето хора, с които сме работили в Live To Lift през годините, са точно хора, които са достигнали до някакво дъно и са откочили от него, а ние сме им подали ръка. Разбира се, има хора, които като усетят дъното – започват да дълбаят и в него. Там надеждата е в един момент да достъгнат до наистна твърда скала. Защо го казвам това? Защото практиката ми показва, че на човек може да бъде помогнато, само ако иска да си помогне сам. Само тогава би приел протегнатата ръка. И понеже вече прекалих с клишетата – нека се олеем с един лаф на моя добър приятел Жоро Христулев: "Не може да бъде събуден само този, който се прави, че спи! Слагам точка на метафорите и за финал ще споделя как аз „мотивирам“ хората. Смятам, че най-силната мотивация е личният пример. И то не с единични действия, а с цялостния ти подход към живота. Когато си си системно уморен, пребит, в лошо настроение, с ниска енергия и разни неща те болят, и видиш някой с много енергия, деен, в добра форма, в добро настроение и на когото явно разни неща му се получват добре, е напълно нормално първата ти реакция да е: "Откъде толкова много енергия бе, маааатидеее?!? Аз съм един от хората, използвали този израз – и мога да ви уверя, че не сме малко! Даже понякога се събираме, ходим на мачове. Слава Вселено, ако успеем да превъзмогнем тази първична реакция – това, което следва, е да започнем да изследваме човек в добра кондиция и много енергия, и да видим какво прави, за да се намира в състоянието, в което е. И тогава неминуемо стигаме до нещата, които вече споменахме – 7000+ крачки на ден, периодично спортуване, разумно хранене и качествен сън. Колкото по-често успеем ;)

Така се опитвам да мотивирам хората около себе си – опитвам се да бъда добър пример. Когато успея. Опитайте и вие. Не боли... много.


Създадено за Flefoxytol