Въпреки уверенията на президента на Формула 1 Бърни Екълстоун, че Гран При на Бахрейн ще се проведе, тимовете пренареждат плановете си така, сякаш състезание няма да има.

Стартът в арабската държава е под сериозно съмнение, тъй като Коалицията на младежта от революцията на 14 февруари и Бахрейнският център по човешки права заявиха, че ще използват състезанието за демонстрации в името на демократичното управление на страната.

„Разбира се, че състезание ще има. Изобщо не се тревожа за това“, каза преди време Екълстоун. Отборите във Формула 1 обаче изглежда не са толкова сигурно, колкото е 81-годишният британец.

Повечето от тях нагласяват програмите си така, все едно Гран При на Бахрейн ще бъде отменено в последната минута. Според медиите в Германия всички тимове вече са резервирали билети за персонала си от Китай, където ще се проведе следващото състезание от календара, право за Европа. Първата надпревара на Стария континет е за Голямата награда на Испания и е запланувана за 13 май, но пред нея 22 април е денят за старта в Бахрейн.

Също така тимовете са направили планове за превоз на техниката си, включително и болидите, отново от Шанхай към Европа вместо по посока на Бахрейн.

Засега обаче състезанието в арабската страна остава в календара на Формула 1 до получаването на нова информация.