Люис Хамилтън изглежда още по-близо до това още в неделя да стигне до своята пета световна титла във Формула 1.

Причината е, че неговият единствен теоритичен конкурент Себастиан Фетел  получи наказание от три места за старта на състезанието.

То бе заради инцидент по време на първата тренировка. Тя бе спряна, когато бъдещият съотборник на Фетел Шарл Льоклер разпръсна чакъл на девти завой, когато се завърна на пистата след завъртани в мокрите условия.

Според стюардите пък Фетел не е намалил достатъчно при червен флаг и е преминал по-бързо от разрешеното в тази зона на пистата.

Решението значи, че дори да спечели квалификацията, стартираща в полунощ на събота срещу неделя, Фетел ще започне максимум на четвърто място, което допълнително повишава шансовете за титла на Хамилтън. Британецът ще бъде шампион, ако спечели 8 точки повече от Фетел.

Германецът пък логично не бе доволен от решението. "От вътрешността на колата мисля, че намалих достатъчно. Те не бяха щастливи. Казаха, че са ми трябвали 27,7 секунди да намаля. Видях червения флаг, намалих, погледнах къде може да е болида, дали в стената или някъде около девети и десети завой, и после намалих значително, за да спазя правилата. Според тях е било прекалено дълго."