Бившият световен шампион от Формула 1 Жак Вилньов направи не много радостна прогноза за пилота на Мерцедес Валтери Ботас. Според канадеца съотборникът на петкратния световен шампион Люис Хамилтън може и да се окаже изтласкан извън шампионата още в хода на следващата кампания.

Причината за подобни твърдения се крие в голямата разлика, която беляза представянето на финландеца през 2018-а в сравнение с дебютната му кампания. Към момента изобщо не изглежда така, сякаш 29-годишният скандинавец би могъл да бъде претендент за трона на Хамилтън (за разлика от предишния съотборник на британеца Нико Розберг, който го надви през 2016-а). През първия си сезон в Мерцедес Ботас постигна 3 победи, 4 полпозиции и 2 най-бързи обиколки, спечелвайки общо 305 точки. През приключилата през ноември кампания Ботас записа 7 бързи обиколки, но също така само 2 позиции, нито една победа и влошен актив от 247 пункта.

Доста анализатори посъветваха финландеца да се възползва от съветите на Нико Розберг, който неведнъж изтъкна какво е важно за един състезател, за да се справи с конкурент като Хамилтън. „Не, нямам нужда от съветите му. Аз трябва да намеря своя собствен път като пилот и мъж. През 2019-а ще карам така, сякаш нямам нищо за губене”, закани се Ботас.

Последното обаче не обнадежди кой знае колко Вилньов, който вдигна трофея през 1997 година. Според канадеца финалния старт в отминалия сезон – Гран При на Абу Даби – всъщност е бил срамен за Ботас, който не успя да завоюва повече от 5-о място, на цели 50 секунди зад победителя Люис Хамилтън.

„Мисля, че съществува вероятност Ботас да бъде заменен от Естебан Окон (засега върнат единствено като резервен пилот – б.р.) още по време на следващия сезон”, заяви Вилньов.

Трябва да се отбележи, че Ботас беше на път да спечели надпреварата в Сочи за Голямата награда на Русия. Тогава той беше значително по-бърз в сравнение от Люис Хамилтън, но получи нареждания от бокса да пропусне британеца пред себе си, тъй като по онова битката между последния и Себастиан Фетел (Ферари) още не беше математически решена. Мнозина упрекнаха Мерцедес за заповедите, тъй като и без друго точковият аванс на Хамилтън пред Фетел беше достатъчно голям.