Сериозен удар при представянето на пилота на Мерцедес Валтери Ботас се отбелязва през сезон 2018. Дори в последното състезание той завърши на 5-ото място.

След състезанието Ботас коментира, че иска да си почине в следващия месец и да не бъде притесняван. "Сривът дойде още в по-ранната част на сезона. В Гран При на Азербайджан той направи всичко както трябваше, но в края не спечели. Имаше и други моменти, в които той нямаше контрол върху нещата, а когато срещу теб е и пилот като Люис Хамилтън не трябва да правиш и минимални грешки", коментира анализаторът Траян Сарафов в предаването "Формула 1 Токшоу" по телевизия DIEMA SPORT 2.

"Във всяка една фаза Хамилтън беше по-добър с работата си с екипа, ако го сравним с Нико Розберг, нещата са различни, ако Ботас направи представянето си в следващия сезон като този, то вероятно ще се даде шанс на Естебан Окон, задачата пред Ботас е да съумее да бъде близо до Хамилтън. Ботас е в трудна позиция", добави той.

Ако се сравнят показателите на финландеца през сезоните през 2017 и 2018 година, спадът е доста осезаем и видим.

През 2017 година Валтери има 305 точки, зае 3-то място в класирането при пилотите, записа 3 победи, направи 12 подиума, записа 19 състезания с точки, имаше само 1 отпадане, спечели 4 полпозиции и 2 най-бързи обиколки.

През този сезон нещата придобиха следния вид - 247 точки, зае петото място, не записа победи, 8 пъти се качи на почетната стълбичка, записа 19 състезания с точки, има 1 отпадане, спечели две квалификации и записа 7 най-бързи обиколки.

"През миналата година в Унгария, когато Люис Хамилтън направи жест към Ботас, сега това нещо се върна. В Баку беше малшанс, в Германия и Русия не беше така, тези удари в тима, той беше принуден да загуби спечелено състезание, ако това беше станало нещата щяха да са различни. Не мисля, че имаше спад в представянето на Ботас, а просто той трябваше да помага на Люис Хамилтън в борбата за титлата. Донякъде това беше сривът, който той получи", заяви друг от анализаторите Мико Теллалов.

"Всичко зависи от него и екипа около него през следващия сезон. Ботас ще има нов състезателен инженер следващата година", коментира Траян Сарафов по темата с представянето на Валтери Ботас през следващия сезон.