Шефът на Мерцедес във Формула 1 Тото Волф призна, че неговото решение да ограничи функциите на пилота Валтери Ботас само до поддържаща роля спрямо Люис Хамилтън - с цел да се подпомогне британеца за спечелването на 5-а световна титла - е оказало негативно влияние върху финландския състезател.

В хода на 2018 Ботас беше „жертван” на няколко пъти, тъй като реално не бе конкурент на своя съотборник за трофея. Най-забележителният от тези случаи беше в Сочи, когато скандинавецът имаше предимство във всяко едно отношение пред Хамилтън и се движеше първи. Тогава долетяха заповедите на Волф победата да бъде отстъпена на британеца.

Ботас завърши втория си сезон в Мерцедес без нито един успех на своята сметка, което контрастира ярко на 3-те победи, които взе в дебютната си кампания. Макар да събра чисто сумарно по-малко точки в сравнение с 2017-а, Ботас заслужи единствено похвали от Волф.

„Мисля, че той се представи на едно по-високо ниво през първата половина от сезона и това си личи от броя на точките”, каза Молф. „Мигът, в който отнемеше възможността на един пилот да спечели първенството в името на това друг състезател да стане световен шампион, винаги ще има негативно отражение.”

„Това се отрази на Валтери, макар че, той поддържаше фасадата: „Не, добре съм”. Той е боец и съм сигурен, че това е голям удар, който е трябвало да преглътне в психическо отношение.”

„Той не позволи всичко това да има отрицателен ефект върху отбора. Аз все още си мисля, че той има нужда от почивка, за да „презареди батериите” и да се върне в битката за шампионата през следващата година”, коментира Волф.