Част от медиите в Италия съобщиха, че изминалото Гран При на Монако може да има ключово значение за бъдещето на Шарл Льоклер като пилот на Ферари. Според някои издания монегаскът е на крачка от това да започне усилено да си търси нов отбор.

На този етап новината изглежда прекалено сензационно, макар че определено могат да се открият достатъчно аргументи в нейна подкрепа. 21-годишният Льоклер показа проблясъци на своя огромен потенциал в дебютната си кампания с „черните кончета”, в която обаче почти непрестанно е ограничаван от отборни заповеди в полза на съотборника му Себастиан Фетел.

Единствено дефект в двигателя по време на състезанието за Голямата награда на Бахрейн лиши младока от първата му кариерна победа, а в не един и два случая чрез избора на стратегия от Ферари също даваха предимство на Фетел.

Монако беше поредния случай на неравнопоставеност, след като от отбора не уважиха искането на Льоклер за още една бърза обиколка в първия етап от квалификацията. От „скудерията” явно разчитаха, че времето на младока е достатъчно добро, но той се оказа елиминиран именно от Фетел, който се нуждаеше от финален опит в заключителните секунди заради удар в предпазна стена по-рано в сесията.

Льоклер стартира състезанието от 15-а позиция и вложи всичките си усилия да постигне класиране в зоната на точките. Те не завършиха с успех заради пораженията по колата, които извадиха Льоклер от строя при опита да изпревари Нико Хюлкенберг (Рено). Според част от медиите в Италия рискованият подход на монегаска са бил в разрез с инструкциите на шефовете, които все пак очаквали класиране в топ 10, но постигнато преди всичко с едно на ум за съхранението на автомобила.