Люис Хамилтън записа четвъртата си победа от старта на шампионата във Формула 1, след като финишира първи в Гран При на Монако. Той даде време от 1:43:28.437 часа. Втори остана Себастиан Фетел с Ферари, който изостана с +2.602 секунди, а трети Валтери Ботас от Мерцедес и изоставане от +3.162 секунди. Състезанието стартира и с едноминутно мълчание в памет на легендата в моторния спорт Ники Лауда.

Минута мълчание в памет на Ники Лауда

източник: БГНЕС

След старта Хамилтън успя да запази първата си позиция, а Льоклер в рамките на пет обиколки се нареди 13-ти. В 10-ата обиколка, поемайки риск, Льоклер опита да изпревари Хюлкенберг, но се удари в него, завъртя се и спука задна дясна гума, това го изпрати отново в дъното на класирането, а на пистата излезе кола за сигурност.

Льоклер спука гума и състезанието му замина

В 12-ата обиколка Хамилтън излезе начело без никакъв проблем, но Ботас се позабави в бокса, а това изстреля Ферстапен на второто място. Три обиколки по-късно отново на Раскас имаше завъртяли се пилоти - Джовинаци и Кубица.

Льоклер се прибра в бокса и състезанието за него приключи. Последва наказание за Ферстапен за опасното му излизане от бокса. В последните обиколки Хамилтън изрази недоволството си от работата на гумите, но той продължи уверено да води след 28 обиколки.

След 36 обиколки Хамилтън е лидер, а след него са Ферстапен и Фетел. Първите четирима пилоти в лицето на Хамилтън, Ферстапен, Фетел и Ботас се задържа в рамките на около 4 секунди, а до края остават 30 обиколки. В 50-ата обиколка британецът продължи да иска да влезе в бокса, за да смени гуми, но от отбора му казаха да продължи.

Валтери Ботас направи най-бърза обиколка и записа време от 1:15.163 минути. Битката за първото място се завърза като Ферстапен притискаше Хамилтън, но той караше по перфектен начин, а до края остават 11 обиколки. Последва нова най-бърза обиколка от страна на Пиер Гасли с Ред Бул - 1:14.567 минути. Гасли съумя да направи още по-добра обиколка и фиксира - 1:14. 279 минути. В 76-ата обиколка имаше лек контакт между Хамилтън и Ферстапен, но битката продължи.

Ударът между Хамилтън и Ферстапен

В крайна сметка британецът спечели надпреварата, а холандецът завърши втори, но наказанието от 5 секунди го прати на 4-ото място. Десетката се затвори от Пиер Гасли, Карлос Сайнс, Данийл Квят, Александър Албън, Даниел Рикиардо и Грожан. Единственият отпаднал пилот беше Шарл Льоклер от Ферари.

В генералното класиране Хамилтън води със 137 точки, втори е съотборникът му Валтери Ботас със 120, трети е Себастиан Фетел с Ферари и 82 точки, а Ферстапен е четвърти със 78. При конструкторите Мерцедес е лидер с 257 точки, Ферари са на второ място със 139, трети е Ред Бул със 110, а четвъртият Рено е с едва 30 точки. Следващото състезание е на 9 юни в Канада.