Кими Райконен ще участва в последното си състезание като пилот от F1 в предстоящата Гран при на Абу Даби. Пилотът на Алфа Ромео слага край на своята славна кариера, в която спечели една световна титла, 21 победи, 103 подиума и 18 полпозишъна. Кими държи и рекорда за най-много стартове в спорта- 348. 

Финландският състезател разкри какво най-много ще му липсва след като се оттегли от F1. Toй смята предстоящото състезание за най-важното в неговата кариера и не очаква да е много емоционален по време на него.

„Състезанието. По принцип частта, в която се кара. Със сигурност съм тук заради състезанието. Честно казано не мисля, че ще ми липсва толкова много. Сигурен съм, че ще има дни, в които ще си помисля „Би било хубаво да се състезаваш“. Но тогава има безкрайно голямо количество категории и серии, в които можеш да го правиш“, сподели Райконен.

По отношение на други аспекти от състезателни уикенд, Райконен признава, че никога не е бил голям фен на квалификациите в сравнение със самото Гран при.

„Не мисля, че някога съм бил голям фен на това. По-скоро съм фен на състезанието, отколкото на квалификацията. Това е причината да сме тук, да работим през целия уикенд от петък до неделя. Това е крайният резултат от една надпревара. Така че за мен това винаги е било най-интересното“.

„Трябва да сте на лимита, ако ще и да сте с две секунди по-бавни. Нивото на горивото не означава, че сте на максимума. Ако не сте на лимита, вероятно не се опитвате да карате достатъчно бързо“, добави Райконен.

По отношение на това как би искал феновете на F1 да го запомнят, Кими заяви, че не е много загрижен по тази тема.

„Както пожелаят. Не искам да поставям някакви ограничения за това как си ме спомнят. Не ми пука много, защото за щастие успях да правя това, което обичам. По какъвто и начин да ме запомнят, това е спомен и е добре за мен“, завърши Кими Райконен.

42-годишният състезател все още не е завършил последното си състезание в спорта. Въпреки това той получи емоционално изпращане от екипа на Алфа Ромео.