Шефът на Мерцедес във Формула 1 Тото Волф призна, че е много близо до това да издаде отборни заповеди към Валтери Ботас да подпомага по всякакъв начин своя съотборник Люис Хамилтън в дуела срещу Себастиан Фетел от Ферари.

До тази стъпка може да се стигне заради неделния триумф на германеца в Гран При на Белгия, с който разликата между него и лидера във временното класиране Люис Хамилтън намаля до 17 точки. Двамата се намират по средата на лют спор кой първи ще изравни постижението на легендарния Хуан Мануел Фанджо от 5 световни титли.

До този момент през сезон 2018 Ботас няма нито една победа и вече изостава с 87 точки от партньора си. На „Спа” той финишира четвърти. Не толкова отдавна – по време на унгарското Гран При – финландецът се поначумери, когато Волф го нарече „перфектният помощник” на Хамилтън. В заключителния етап от кампанията, колкото и да не му харесва, скандинавецът може би ще трябва да се подчини и да възприеме тъкмо такава роля.

„Мразя да правя така. Това е изцяло против състезателния ми инстникт”, коментира Волф. „Опитваме да запазваме неутралитет и към двамата ни пилоти. Не сме го направили (издаването на заповедта – б.р.), поне не още. Тепърва ще дискутираме.”

„Нека да видим как ще се развие надпреварата на „Монца”. Тогава ще обсъдим въпроса дали не трябва да вложим целия си ресурс само зад единия от пилотите ни.”

В Белгия Ботас се пребори за 4-ата позиция, след като потегли 17-и на стартовата решетка. Той може би дори щеше да има шанс за подиума, ако още в първия завой не се бе ударил в Сергей Сиироткин от Уилямс, което прати колата обратно в бокса за подмяна на целия преден нос. „Представянето му беше много добро. Очевидно ситуацията с предното крило в началото не му помогна, но виждате колко трудно се изпреварва.  Имаше един период около 10-ата обиколка,  когато му беше трудно да намери път между колите, което му отне около 2 секунди от темпото. След като сложи другите гуми, останах доволен от представянето му, което по принцип не е новина. Валтери постави най-бързата обиколка в състезанието и завърши 4-и”, допълни Волф.

Още по темата:

Хамилтън се удиви от "триковете" на Ферари

Битката за Петата се поднови с триумф за Фетел на "Спа"

Хакинен: Фетел е по-близо до Шумахер отколкото Хамилтън