Втората част от сезона във Формула 1 се завърна с гръм и трясък по повече от впечатляващ начин на Гран при на Белгия. Един от епизодите в битката за „Петата” титла между Себастиан Фетел и Люис Хамилтън бе спечелен от пилота на Ферари. Германецът  се представи много силно на митичното трасе и задмина в първата обиколка световния шампион Люис Хамилтън, а до края на надпреварата не позволи да се дискутира победата му в Белгия. Британецът Хамилтън пък остана на второ място, докато Макс Ферстапен запази третата си позиция. Това е 52-а победа за германския пилот на Фетел, който изпревари легендарния Ален Прост. Валтери Ботас, Серхио Перес, Естебан Окон, Ромен Грожан, Кевин Магнусен, Пиер Гасли и Маркус Ериксон оформиха десетката на Спа. По този начин пилотът на Ферари скъси дистанцията до Люис Хамилтън в класирането при пилотите. Фетел е с 214 точки, докато Хамилтън е с 231 пункта. Трети е Кими Райконен със 146 точки.

Повече от интересен бе стартът на състезанието, след като Фернандо Алонсо се вклини между пилотите пред него и предприе изпреварване, но пилотът на Рено Нико Хюлкенберг се вряза в испанския ветеран. Последва летеж от Алонсо над Шарл Льоклер, като и тримата пилоти отпаднаха от надпреварата преди първия завой.

Можехте да гледате надпреварата в ефира на DIEMA SPORT 2 и PLAY DIEMA XTRA, а на Gong.bg също следихме надпреварата.


Тук следихме за вас всичко най-интересно по време на Гран при на Белгия:

Стартът на Спа бе повече от интересен, след като се случи масивен инцидент на първия завой. 

Фернандо Алонсо предприе изпреварване сред многото пилоти, но Нико Хулкенберг се вряза в испанския ветеран отзад, а Алонсо прелетя над Шарл Льоклер. Случаят беше дежа вю със този от 2012 година с Ромен Грожан.

Пилотът на Ред Бул Даниел Рикиардо също бе със проблеми в предното и задното крило, след като бе част от голямото меле. Кими Райконен пък влезе за смяна за задна лява гума, след като един от именно австралиецът му спука гумата. а мигове по-късно Себастиан Фетел предприе изпреварване срещу Люис Хамилтън, което се оказа успешно. Веднага зад тях бе Серхио Перес, който опита да се покачи на първа позиция, но пилотът на Форс Индия се провали в опита си. След това се появи „сейфти-кар” на трасето, докато отломките от сблъсъка на първия завой се разчистят. 

След рестарта на състезанието пилотът на Ферари се защити чудесно след яростна атака от Люис Хамилтън, за да запази първата си позиция. В осмата обиколка Макс Ферстапен направи силна атака спрямо  Естебан Окон. Три по-късно Макс използва отвореното си задно крило, за да премине на трета позиция, задминавайки безапелационно Серхио Перес.

След завръщането си на пистата Кими Райконен влезе на дваж пъти в бокса, а при единия остана прекалено много време, но причината за това не се изясни. В крайна сметка финландският ветеран бе прибран в бокса, след като спирачките му бяха много натоварени и бе невъзможно да продължи своите изяви на Гран при на Белгия.

Валтери Ботас, който тръгна от последните места, тъй като имаше наказание се добра до десетата позиция след едва 12 обиколки, демонстрирайки страхотна скорост на Спа. Даниел Рикиардо пък смени своето предно крило и се завърна на трасето, след като механиците на Ред Бул му смениха предната част на болида, но изоставането му, спрямо останалите пилоти беше повече от сериозно.

Ботас пък се изкачи до осма позиция до 18-ата обиколка, след като изпревари Маркус Ериксон и Пиер Гасли.

След 19-ата обиколка водещите пилоти започнаха да се подготвят за първо спиране в бокса. Изоставането на Люис спрямо лидера Фетел бе 3,5 секунди след 20 обиколки.

В 23-ата обиколка Люис Хамилтън смени своите гуми със среднотвърди, като стратегията на Мерцедес бе ясна, за да може да се намали дистанцията до лидера Фетел.

Гран при на Белгия, Формула 1

източник: Gulliver/GettyImages

В 24-ата именно германският пилот разчете да смени своите гуми и в бокса на Ферари се представиха по прекрасен начин, недопускайки Ферстапен или Хамилтън да премине пред германеца. В 32-ата обиколка от бокса на Ред Бул съобщиха на Даниел Рикиардо да се прибере в бокса, след като австралиецът нямаше как да бъде конкурентен на пистата в Белгия.

100 снимки

Себастиан Фетел контролира по солиден начин надпреварата, като е с петсекундна преднина пред Люис Хамилтън 13 секунди преди края на надпреварата. Валтери Ботас пък продължава с впечатляващото състезание за него, като притеснява сериозно Сехио Перес в края на състезанието. Перес довери на своя екип в бокса, че прави всичко възможно да остави финландеца зад себе си, но Ботас работи по много добър начин със своето управление на болида. Три обиколки преди края Ботас затвърди доминацията си над Чеко Перес и го задмина по категоричен начин, за да стигне до четвъртата позиция.

До края на състезанието всичко бе напълно спокойно, като позициите на пилотите се запазиха до самия край в първата десетка, а идния уикенд керванът се мести на пистата в Монца.

Отпаднали: Нико Хюлкенберг, Фернандо Алонсо, Шарл Льоклер, Кими Райконен, Даниел Рикиардо