Легендарният бивш пилот от Формула 1 Мика Хакинен счита, че Себастиан Фетел като стил на шофиране се доближава повече до седемкратния световен шампион Михаел Шумахер в сравнение с настоящия лидер в класирането Люис Хамилтън.

Фетел и Хамилтън отново са двамата основни претенденти за титлата във Ф1, като са подчертаните фаворити на своите тимове – съответно Ферари и Мерцедес. След неудачите за германеца в Германия и Унгария Хамилтън успя да вземе аванс от 24 точки на върха в класирането точно преди лятната пауза, която тече в момента.

За големите съперници се знае, че имат различни идоли, на които са се възхищавали в юношеските си години. Хамилтън никога не е крил симпатиите си към Айртон Сена, докато Фетел неведнъж е посочвал Пилето за своя герой. Тази година ще определи кой от двамата ще вземе 5-а световна титла на сметката си и ще се доближи до Шумахер във вечната ранглиста.

Ако трофеите се оставят настрана, то за Хакинен не остава място за съмнение кой от двамата повече се доближава до бележития му конкурент от близкото минало. „Винаги съм считал стила на пилотиране, който Себастиан демонстрира, за уникален. Приликите с Михаел Шумахер обаче са налице”, твърди финландецът.

„Той винаги натиска спирачките на едно и също място, винаги следва една и съща траектория, ускорява много чувствително и контролира всичко. Говорим си за много добър, ясен, изчистен и агресивен стил. Дори върху бордюрите той държи болида си под контрол.”

„Люис от своя страна винаги опитва да бъде по-екстремен. Много е контролиран, ала в същото време тласка автомобила си до предела и рискува повече. Не бих го нарекъл обаче нехаен. Неговите решения са съзнателни. Ако не излезе извън пистата, това е равносилно на супер обиколка. Можеш да си позволиш риск, но не през цялото време, защото рано или късно ще приключиш със завъртане”, допълни Хакинен.