Гран При на Азербайджан може да се определи само по един начин за Ред Бул – абсолютен провал. Катастрофата между Макс Ферстапен и Даниел Рикиардо в 40-ата обиколка дълго време ще бъде дискутирана в светлината на броя инциденти, в който първият се замеси от началото на сезона.

Люис изплува на върха сред катаклизмите в Баку

Фигура в Ред Бул: Пилотите трябва да имат повече мозък в главите!

Ако се абстрахираме от предишните три състезания – и сблъсъка между двамата в миналогодишното Гран При на Унгария, то пак си остава усещането, че инцидентът в Баку беше някак предначертан. В хода на състезанието имаше достатъчно на брой епизоди, които подсказаха, че съперничеството между холандеца и австралиеца може да премине границата на позволеното.

Ето къде бяха предупредителните знаци:

- 12-а обиколка. Още тук всичко можеше да приключи, ако не за двамата, то поне за Рикиардо. Австралиецът опита и проведе успешна атака на старт-финалната права, като още преди спирането за първия завой беше ясно, че Макс ще получи шанс за ответни действия. В тази връзка Рикиардо остави достатъчно пространство за съотборника си, описвайки по-широка траектория. Ферстапен мина от вътрешната част и след това незнайно защо продължи движението си към болида на Рикиардо. Стигна се до контакт между гумите на двете коли, който в повечето случаи бива фатален, ала тук „биковете” извадиха късмет.

- 27-а обиколка. Действието пак започна на дългата старт-финална права, като този път Рикиардо атакува по-късно и влезе с предимство в първия завой. В движението към следващия Фетел се мушна от вътрешната страна и се завря на броени сантиметри до партньора си. Разумът у Рикиардо надделя и той отстъпи преди зоната за спиране, за да не се стигне до двойна елиминация. Тук някъде може би и в бокса на Ред Бул пропуснаха да се намесят по-драстично. Маневрите на Ферстапен отново бяха подчертано по-рисковите и срещу друг конкурент можеха да имат съвсем обратния ефект.

Дани Рикиардо напуска Ред Бул заради Ферстапен?

- 35-а обиколка. Този път Рикиардо съвсем чисто изпревари Ферстапен и не му остави шанс за отговор. Холандецът се въздържа от излишни рискове и може би това убеди хората в бокса, че не бива да се тревожат.

- 40-а обиколка и краят. До злополучната атака на Рикиардо се стигна след преминаванията в бокса. След тях Ферстапен отново излезе пред съотборника си, който вече имаше една обиколка,в която да загрее новия си комплект гуми ултрасофт. На същата тази старт-финална права Рикиардо използва DRS-а и скъси максимално дистанцията. Последва лъжливо преместване вдясно и опит за изпреварване отляво. Ферстапен тръгна да блокира потенциално изпреварване отвън, но разчел истинските намерения, направи втора корекция и се върна право пред Рикиардо, който вече беше натиснал максимално газта и нямаше как да спре.

Заради подобни действия във Формула 1 беше въведено специално правило – по-известно като правилото „Ферстапен”, писано специално заради Макс – по силата на което отбраняващият се пилот няма право да променя траекторията си в зоната на спиране. Именно тази формулировка дава шанс на Ред Бул и Ферстапен да се измъкнат сухи, стига телеметричните данни от колата да докажат, че „лъкатушенето” на холандеца е предхождало спирането му, за да влезе в първия завой.