Стартът за Голямата награда на Азербайджан за втора поредна година предложи неподправено, високооктаново зрелище. Неочакваният победител в Баку се оказа световният шампион Люис Хамилтън, който прекъсна лошата си поредица от началото на сезона. Нищо обаче нямаше да бъде същото без братоубийствената катастрофа между пилотите на Ред Бул Макс Ферстапен и Даниел Рикиардо в 40-ата обиколка, която на практика измъкна състезанието от ръцете на Ферари и го връчи в тези на Мерцедес. Всъщност 2 тура преди края изглеждаше, че Валтери Ботас ще стъпи на най-високо стъпало, като преминаване през отломка от сблъсъка между Ферстапен и Рикиардо разпори задната му дясна гума.

Джентълменът Хамилтън: Нереално е, че победих

Третото място на Серхио Перес под заплаха

Така втората позиция остана за Кими Райконен (Ферари), а другият изненадващ печеливш бе финиширалият трети Серхио Перес (Форс Индия). След като доскорошният лидер в класирането Себастиан Фетел, потеглил от полпозишън, завърши четвърти, това значеше, че водачеството вече принадлежи на Хамилтън. Той има 70 пункта, докато Фетел е с 4 по-назад.

Фигура в Ред Бул: Пилотите трябва да имат повече мозък в главите!

Стартът на тясното улично трасе беше толкова огнеопасен, колкото можеше да се очаква. Себастиан Фетел стартира много добре и отвори достатъчна разлика между себе си и Хамилтън, за да бъде спокоен във влизането на първия завой. Екшънът започна още тук, когато в задния край на колоната, където имаше лек контакт между 4-5 коли. Съотборникът на Фетел Кими Райконен опитваше да кара много внимателно и същевременно да задържи 6-ото си място. В правата преди 3-ия завой Естебан Окон от Форс Индия го атакува и беше пред него с половината дължина на колата. Кими атакува завой от вътрешната страна, а намиращият се отвън Окон сви прекалено рязко в опит да блокира финландецът. Така предното крило Ферарито се заби отстрани в корпуса на Окон, а това доведе до сблъсък на французина с бетонната стена. 

Секунда по-късно състезанието приключи и за Сергей Сироткин (Уилямс), чиято предна лява гума стана на каша. Руснакът се замеси в троен инцидент с Кевин Магнусен (Хаас) и Ферандо Алонсо (Макларън). На същата права към завой №3 М тримата бяха много близко един друг, а рязко трепване на Магнусен предизвика контакт със Сироткин, който след тоова нямаше как да избегне сблъсъка с Алонсо. За руснака всичко приключи тук, а крайно гневният Алонсо закара колата си буквално на 2 гуми до бокса, за да получи поправки и да продължи.

Колата за сигурност остана на трасето до 6-ата обиколка, когато Фетел получи зелена светлина да поднови състезанието, когато счете за удачно. Германецът си поигра солидно с нервите на Хамилтън и Ботас, отлагайки рестарта колкото се може в повече. Фетел сполучи и изненада съперниците си, след което бързо започна да трупа разлика. Зад двата Мерцедеса се разрази сериозна битка между пилотите на Ред Бул. Ферстапен задържа по-преданта позиция, но от всичко спечели най-много Карлос Сайнс-младши (Рено). Испанецът се намести между болидите на "биковете" и на няколко пъти подложи Ферстапен на сериозни атаки за неговот 4-о място. В 9-ата обиколка очевидно разполагащата с по-добро сцепление кола на Рено спечели битката и пред Сайнс бе само триото начело. В същото време другият пилот на Рено Хюлкенберг започна да се придвижва напред и много лесно прескочи и двата Ред Була.

Добрите новини за Хюлкенберг обаче приключиха скоро след това. Проблем със скоростната кутия след сблъсък със стената направиха германеца третия отпаднал. В същото време двубоят между Ферстапен и Рикиардо стана още по-жесток. В 13-ата обиколка Макс блокира гумите си преди влизането в старт финалната права и така Рикиардо излезе напред. Преди влизането в първия завой холандецът навакса и влезе от вътрешната страна, а Рикиардо остана отвън, като умишлено остави достатъчно място за съотборника си. Агресивното спиране на Макс доведе до нов блокаж на предна лява гума, а след това той се натресе в Рикиардо, като по чудо не го извади от състезанието и двамата продължиха. Сблъсъкът им се получи само на сантиметри от една от бетонните стени.

Започналото чудесно състезание за Рено премина рязко на другия полюс, като и колата на Сайнс даде дефекти и заради влизането си в бокса загуби един куп позиции, излитайки дори извън топ 10.

И докато назад в колоната пилотите започнаха да правят първи спирания в бокса, тези в челото ги отлагаха. Хамилтън полека-лека започна да топи аванса на Фетел, но не и по начин, който да застраши лидерството на германеца. Не е пресилено да се каже, че асът на Ферари контролираше уверено темпото, въпреки че британският му опонент направи няколко поредни най-бързи обиколки. Стремежът на Хамилтън да кара на максимум му изигра лоша шега в началото на 22-ата обиколка, когато той зловещо блокира гумите си в първия завой. Това отново отвори солидна разлика между него и Фетел, а на всичкото отгоре тур по-късно британецът бе принуден да влезе в бокса, тъй като пораженията по гумите бяха твърде големи.

В 27-ата обиколка отново имаше горещ миг между двата Ред Була. Даниел Рикиардо по страхотен начин издуха съотборника си на старт-финалната права, като отново остави място на Ферстапен да мине отвътре. Веднага след първия завой холандецът се завря в съотборника си, който избра да действа разумно и вместо да допусне контакт помежду им (евентуално отпадане) отстъпи, за да го пропусне пред себе си. Цялото упражнение беше в услуга на движещия се трети Люис Хамилтън, тъй като изоставането на Ред Булите нарасна с още 2 секунди. 

В същото време Хамилтън пък недоволстваше по радиото от функционалността на гумите си. "С тези просто не се получава", заяви световният шампион до състезателните си инженери. Така Ботас беше единственият, който в някаква степен можеше да подлага под напрежение лидера Фетел. Той прекрати чакането и най-сетне влезе в бокса за гуми софт при 31-ия тур. Очаквано Ботас беше пред него, но по-важното бе, че Фетел излезе доволно пред Хамилтън.

Оттук нататък тактиката за Ботас и двете коли на Ред Бул беше да се задържат на пистата възможно най-дълго с гумите суперсофт, за да могат накрая потенциално да направят атака с ултрасофт, считани за най-бързия комплект. В 35-ата обиколка с толкова износени гуми Рикиардо най-сетне изпълни брилянтно изпреварване срещу Макс, като този път подготви почвата постепенно и не остави шанс за отговор, както в предните случаи. Три тура по-късно австралиецът, като водещ пилот на "биковете" в състезанието, първи сложи ултрасофт комплект. Обиколка по-късно същото стори Макс, а бързата работа в бокса му позволи отново да мине пред Рикиардо.

В 40-ата обиколка дойде звучната катастрфа между пилотите на Ред Бул, която коренно промени ситуацията. Рикиардо тръгна да атакува на дългата старт-финална права, а Макс наруши правилото, писано специално заради него - че при защитата имаш право само веднъж да смениш траекторията си. Австралиецът направи лъжлива маневра, с която накара Ферстапен да го затвори вдясно и после тръгна да го изпреварва отляво. Ферстапен отново сви, за да го затвори и оттук нататък сблъсъкът беше неизбежен. 

Той се оказа добре дошъл за Ботас, който бързичко мина през бокса и смени гумите си с ултрасофт, а макар Фетел да отговори, като стори същото, вече състезанието мина под контрола на Мерцедес. В 43-ата обиколка, 8 преди края, пилотите вече чакаха кога ще се поднови състезанието, Ромен Грожан (Хаас) успя да разбие колата си в една от стените, докато колата за сигурност все още бе на пистата. За да стане още по-тежко за Ферари инциндентът се случи в такъв участък от трасето, в който не беше никак лесно изнасянето на потрошения болид.

Подновяването на състезанието се случи към края на 47-ата и в началото на 48-ата обиколка. Ботас беше първи, следван от Фетел, Хамилтън и Райконен. Четиримата се впуснаха в луда гонитба на старт-финалната права, където Хамилтън опита неуспешна атака срещу Фетел. Германецът на свой ред опита твърде късно спиране в първия завой, което предвид малкото оставащи обиколки може би бе единственият му шанс. В първата секунда изглеждаше, че то ще успее, но впоследствие предната лява гума на Ферарито блокира яростно. Това позволи на Хамилтън спокойно да го изпревари, а впоследствие Фетел загуби позиции и срещу Райконен и Серхио Перес (Форс Индия).

Драмата съвсем не бе приключила. В следващия тур лидерът Валтери Ботас имаше нещастието да мине през дребна отломка от катастрофата на Ред Булите, а металът разряза задната му дясна гума, която просто се разкачи. И така изведнъж първата позиция мина в ръцете на Хамилтън. До края Фетел опита всичко, за да изпревари поне Перес, но нямаше никакъв шанс за място на подиума.