Макар че болшинството фенове на моторните спортове в Италия все още празнуват победата на Ферари в неделя, според доста от местните издания ситуацията вътре в отбора остава доста напрегната.

21-годишният Шарл Льоклер, който откровено стартира сезона със статут на втори пилот в „скудерията”, след двете си поредни победи вече е новият лидер по точки за тима във временното класиране. Още след спечелената квалификация в събота стана ясно, че между него и съотборникът му Себастиан Фетел е възникнало напрежение.

За последното индикира самият германец, който открито заяви, че партньорът му не е изпълнил дословно инструкциите за провеждане на бързите обиколки в Q3. При първите квалификационни пробези Фетел беше пилотът, който осигури така важния на „Монца” слипстрийм за своя съотборник, а при вторите е било уговорено ролите да се обърнат. Заради продължилото прекалено надлъгване между всички коли на трасето, само две от тях – Ферарито на Льоклер и Макларъна на Карлос Сайнс-младши – прекосиха старт-финалната линия навреме, за да стартират бърза обиколка.

Логично Фетел не беше доволен от развоя, който не му даде шанс да си спечели по-висока от 4-ата стартова позиция. Според вътрешни за Ферари източници разбора след съботната квалификация е бил, меко казано, горещ. Вече в отсъствието на камерите се е стигнало до ситуация, в която Фетел директно да обяснява на Льоклер кой е водещият пилот на отбора. Германецът също така наблегнал на това, че действията на по-младия му колега съвсем не са помогнали за подобряването на неговия имидж. Стигнало се дотам, че Фетел дори изразил съмнение за умишлени действия от Льоклер, който със забавянето да изпълни нареждането го е лишил от възможност да атакува полпозишъна.

Някои издания дори смятат, че шефът на тима Матия Биното също е разсъждавал на подобна тема. Причина за това са били неговите първи думи по радиото, когато Льоклер видя карирания флаг като победител в неделя. Той започна обръщението си с „be pardonato”, което означава „прощавам ти”. Самият Льоклер в събота също сигнализира за вината си чрез репликата: „Извинявам за целия този хаос в последния завой.”

„Да, имаше известно напрежение след квалификацията”, призна изпълнителният директор Луи Камилери, който обаче се изсмя на твърденията за разрив между двамата пилоти. „Льоклер просто е победител. Ако се върнете назад в историята, всички победители са били такива. Михаел Шумахер не правеше изключение, той беше костелив орех”, добави босът.

Докато младият монегаск се поздрави с победата на „Монца”, Фетел изпрати поредно слабо състезание, завършвайки на 13-а позиция. Германецът допусна много сериозна грешка в 7-ата обиколка, а след това беше наказан за небезопасно връщане на пистата.