Младият талант на Ферари Шарл Льоклер изнесе състезание, което може да претендира за най-силното в неговата кариера дотук. 21-годишният монегаск стана човекът, който сложи точка на 9-годишната суша без победа за „скудерията” в Гран При на Италия. По невъобразим начин той устоя на всичко, което Мерцедес хвърли насреща му и чрез световния шампион Люис Хамилтън, и чрез заплашително бързия в последните турове Валтери Ботас.

За разлика от събитията в Белгия, когато Льоклер получи голяма помощ от своя съотборник Себастиан Фетел, този път младокът съвсем сам изкова триумфа си. Нещо повече – представянето му беше на коренно противоположния полюс в сравнение с това на именития си съотборник. Германецът още в 7-ия тур се извади сам-самичък от битката в челото чрез елементарна грешка и крайно неразумно връщане на пистата, граничещо с катастрофа.

В предишните 5 години Мерцедес неизменно печелеше в домашното за "скудерията" Гран При (а победителите завършваха годината като световни шампиони). Второто и третото място за Ботас и Хамилтън обаче в никакъв случай не бяха нещо, за което шампионите при конструкторите да съжаляват. Неделята се оказа страхотна и за колите на Рено, след като Даниел Рикиардо и Нико Хюлкенберг завършиха топ 5. 

В генералното класиране Хамилтън продължава да води с 284 точки, следван от Ботас с 221. Макс Ферстапен, който по забележителен начин днес се пребори за 8-а позиция, стартирайки от дъното, е трети със 185. Само на три зад него вече е Льоклер, който прескочи своя съотборник Фетел (169).

 

Стартът беше изключително чист за всички от лидерите, като Льоклер показа сходна реакция с тази на Люис Хамилтън. Британецът опита да държи вътрешната траектория в първия завой, но все пак състезателят на Ферари влезе преди всички в него. Това отвори шанс пред Валтери Ботас да атакува своя съотборник в Мерцедес, като британецът умело се защити. Фетел изненадващо загуби четвъртата си позиция от Нико Хюлкенберг (Рено), който го изненада преди влизането в 5-ия завой. Все пак на старт-финалната права във втория тур четирикратният световен шампион си върна позицията.

В същото време стартиралият заради подняма на двигателя от последно място Макс Ферстапен трябваше да влезе в бокса за смяна на нос, което допълнително утежни неговата ситуация.

Седмият тур се оказа истински кошмар за Фетел, който допусна елементарна грешка и загуби контрол над колата си още в първия завой от шикана. Той се завъртя и спря върху тревата, а след това по доста непремерен начин опита да се върне на трасето по най-бързия начин. Ланс Строл (Рейсинг Пойнт) реагира в последния момент, иначе щеше да бъде ударен странично от носа на Ферарито. Предното крило на Фетел претърпя сериозни поражения, защото контакт между двете коли имаше, затова той се насочи към бокса, за да смени детайла и да сложи гуми хард. Това значеше, че "скудерията" ще се опита да го остави без друго спиране до края на старта, но в същото време и той, и Ланс Строл вече бяха обект на разследване от маршалите за небезопасно завръщане на пистата. Състезателят на Рейсинг Пойнт също застраши Пиер Гасли (Торо Росо), докато беснеше по радиото и опитваше да се върне в играта.

Шест тура по-късно стюардите обявиха наказанието за Фетел, като то беше доста сериозно - преминаване през бокса с 10-секунден престой там. Ланс Строл на свой ред малко по-късно получи нареждане да направи наказателно преминаване през питлейна.

Малко преди 20-ия тур Хамилтън информира инженерите си, че вече започва да отстъпва като темпо спрямо лидера и мигновено беше призван в бокса. Британецът сложи гуми медиум и така опита да пресече стратегията на "черните кончета". Те реагираха по най-добрия начин и веднага извикаха Льоклер в бокса, който избра твърдата опция, а бързата работа на екипа му позволи да запази позицията пред Хамилтън на трасето.

Всичко това скъси значително дистанцията помежду им. В 23-ия тур Хамилтън използва първо въздушната струя на оказалия се между двамата Хюлкенберг, а сетне и тази на Льоклер, за да опита изпреварване на правата преди завой №6. Льоклер му остави вътрешния коридор и задържа своята своята траектория, което отведе Хамилтън извън трасето. Британецът беше недовлен и претендираше за избутване извън трасето, но маршалите предупрудиха монегаска само с черно-бял флаг (който не води до наказание). В следващия миг Льоклер завъртя най-бърза обиколка с гуми хард зад Ботас, който временно водеше колоната, отлагайки спирането си в бокса.

Финландецът посети гаража на Мерцедес за нови гуми в 28-ата обиколка, когато Хамилтън окуражи своя тим, че започва да скъсява дистанцията до Льоклер. За да станат нещата още по-интересни, за кратко беше обявена и виртуална кола за сигурност заради Карлос Сайнс-младши (Макларън), чийто механици го извадиха от сътсезанието със зле закрепена предна дясна гума. Така авансът на Льоклер беше сведен до 7-8 стотни от секундата.

Истинската кола за сигурност дойде в 31-ия тур, когато Даниил Квят (Торо Росо) се паркира в тревата след шикана поради загуба на мощност в двигателя. Престоят на колата за сигурност беше кратък, но пък спомогна на лидерите да настигнат вече пилотите в дъното на колоната.

В началото на 37-ия тур събитията в челото станаха още по-интересни, след като Льоклер допусна сериозна грешка и не успя да влезе в първия шикан. Монегаскът пресече една от зоните за сигурност и запази позицията си пред Хамилтън, който опита да се залепи зад него и да пробва атака, но не получи шанс. Стюардите взеха под внимание инцидента, но бързо обявиха, че нямат основания за санкции спрямо състезателя на Ферари.

42-ата обиколка донесе разместване на силите на върха, но не по начина, който всички очакваха. Хамилтън блокира гуми в спирането за първия завой и мина на зиг-заг през огражденията в зоната за сигурност, което позволи на Ботас да излезе на втора позиция. С далеч по-свежите гуми медиум финландецът набързо започна да скъсява изоставането спрямо лидера. На практика грешката на британеца взе по-вярното решение за Мерцедес, тъй като световният шампион вече бе започнал регулярно да се оплаква от липса на ресурс в гумите си.

За Хамилтън единствената мисия оттук нататък беше поставяне на най-бързата обиколка за деня, затова той влезе в бокса за гуми софт при оставащи 3 тура до края. Малко след него Ботас допусна много сериозна грешка в първия шикан, заради която загуби много време. Така разликата между него и Льоклер от половин секунда скочи до 1,5-1,6 секунди. Именно това се оказа и епизодът, който реши състезанието и отприщи лудата червена радост по трибуните. Льоклер стана първият пилот на Ферари от Фернандо Алонсо през 2010 година, който успява да запише победа в Гран При на Италия.