Пилотът на Ферари във Формула 1 Себастиан Фетел трябва да бъде много внимателен в следващите три старта от календара на шампионата. След опасните си маневри в Гран При на Италия, допринесли за незавидното му 13-о място, германецът е състезателят, който е най-близо до това да получи автоматично наказание за пропускане на 1 състезание.

32-годишният Фетел се замеси в сериозен инцидент с Ланс Строл от Рейсинг Пойнт, който едва успя да избегне сблъсъка между двамата, когато излетелият от трасето пилот на „скудерията” опита да се върне. Той беше санкциониран доста строго от стюардите – с 10-секунден престой в бокса, а след края на състезанието получи 3 наказателни точки в своя суперлиценз.

Фетел: Все още обичам Ф1, но няма как да съм щастлив

С тях той вече има 9 на сметката си и само още 3 го делят от санкцията за пропускане на кръг от Ф1. Всеки пилот, който в рамките в последните 12 календарни месеца е събрал 12 наказателни точки, понася подобна санкция. Всяка получена по този начин точка отпада автоматично 12 месеца след датата на регистрирането си.

За Фетел следващото намаляване на точките ще настъпи на 19 октомври. Тогава ще отпаднат 2 наказателни точки, получени в миналогодишното Гран При на САЩ за ненамаляване скоростта при червени флагове.

Докато своебразният им срок на годност изтече, във Ф1 ще се състоят три нови състезания, в които четирикратният световен първенец не бива да прекрачва лимита – Гран При на Сингапур (22 септември), Гран При на Русия (29 септември) и Гран При на Япония (13 октомври).