Австралийската традиция, която Даниел Рикиардо ни показва всеки път, когато стъпи върху подиума на Формула 1, вече е рекламна собственост на собствениците на шампионата – „Либърти Медия”.  Това стана факт, след като желанието на американците да направят пияната обувка своя запазена марка бе одобрено.

Т. нар. „shoey” – празнуване, при което човек сипва алкохолна напитка в обувка и отпива – се радва на огромна популярност сред австралийците от средата на първото десетилетие през новия век. То придоби глобална популярност благодарение на състезателя от MotoGP Джак Милър, а сетне и чрез Рикиардо. Последният успя да навие сънародника си Марк Уебър и големия актьор сър Патрик Стюарт също да вкусят от странната привичка.

ФИА одобри промени във Формула 1

Днес обаче британският ежедневник „Индипендънт” сигнализира, че от „Либърти Медия” официално са кандидатствали пред Световната организация за интелектуална собственост още през миналата година. Така департаментът по брандиране във Ф1 е регистрирал успешно думата „shoеy” още на 24 август 2017-а. Регистрацията важи за 25 държави, в това число САЩы Германия, Италия, Франция и Обединеното кралство. За Великобритания промяната влязла в сила от 4 януари тази година.

Бъдещето на Ф1 отвъд 2020-а

„Регистрацията касае само една категория, но тя е с ключово значение, тъй като обхваща флакони, очила, бутилки, чаши, скулптури и фигурки”, поясняват от „Индипендънт”. От „Либърти” обаче не успели да регистрират запазената марка за конфекция по простата причина, че такава регистрация вече съществува на името на австралийката Корин Харингтън.

Какво значи всичко това?

„Може би очаквате, че тук става дума за мърчандайзинг, но в същото време подобен ход може да се ползва по дефанзивен начин – чрез него не даваш достъп на друг до пазара”, обясни експертът по запазени марки и авторско право Марк Уилямс. „Дали е за да се попречи на Рикиардо – който в някаква степен маркира „shoey” като свое – или просто е за тяхна изгода, трудно може да се каже.”

„Те нямат нужда да разкриват плановете си преди да е дошъл моментът”, каза още Уилямс.

Все още няма яснота дали регистрацията ще повлияе върху Рикиардо и желанието му да изпълнява характерното празнуване занапред. В интерес на истината трябва да се отбележи, че през миналия сезон 28-годишният пилот сам си беше наложил забрана, тъй като при участия по рекламни събития феновете постоянно го притискаха да пие от обувката си.

Състезателят на Ред Бул сам наруши обещанието си миналия месец, когато спечели Гран При на Китай, а светът пак видя пияната обувка.