Задаващите се промени във Формула 1 за 2021 година вече от доста време са болна тема. Именно заради тях в края на миналата година долетя и заплахата на Ферари да се оттегли от шампионата.

Собствениците от "Либърти Медия" очевидно желаят да оставят своя белег върху първенството, а дотук не изглежда така сякаш водещите тимове горят от желание да следват избраната от тях посока.

Кои са основните елементи в реформите на "Либърти"?

- Двигателите трябва да бъдат хибридни, по-евтини, по-прости, по-шумни, по-мощни и атрактивни за нови компании, които имат желание да влязат във Формула 1. Тук основните притеснения са свързани с това, че целия труд и ноу-хау от турбо ерата ще отиде на вятъра, а всички ще са принудени да тръгнат от нулата.

- Да се въведе таван на разходите и стандартните елементи, като в същото време различията в автомобилите трябва да останат значителни.

- Приходите да бъдат по-добре балансирани и основани на представянето.

- Колите трябва да са по-конкурентни и да се увеличат шансовете за извършване на изпреварвания. Особено последното е от жизнено важно, тъй като през миналия сезон бройката спадна наполовина.

- Инженерните технологии трябва да имат основно влияние, но по-важни за представянето трябва да бъдат уменията на пилотите.

Някои от тези цели сами по себе си изглеждат лесно изпълнени, но в цялата си комплексност нещата не изглеждат чак толкова еднозначно.