Подновяването на сезона във Формула 1 след няколкоседмичната лятна пауза върна интригата в шампионата. Себастиан Фетел и Ферари спечелиха по категоричен начин Гран При на Белгия, с което германецът съкрати изоставането си от действащия световен шампион и лидер в класирането Люис Хамилтън. Британецът призна, че в момента конкурентите разполагат с по-бързата кола и започна с  намеци за наличието на  определени „трикове”, които им позволяват да извлекат по-добро представяне.

Естествено, най-лесно е да си представим някакво „чудодейно” копче, което отключва допълнителна мощност в  двигателя. Със сигурност предимството на „черните кончета” е свързано с повишаване работния капацитет на задвижващата система. Ако се вярва на техния партньор Shell, именно ползваното гориво може да се окаже ключът.

Ферари в момента използва една от последните разработки на компанията за горива, с която работят интензивно през последните три години. От въвеждането на хибридните турбо двигатели през 2014-а Мерцедес беше ярък доминант във Ф1, но сега събитията изглежда се променят.

„През последните 3 години посредством нашата работа по горивата и маслата, сме допринесли за подобрение при работата на двигателя с над 20 процента”,твърди  Гай Ловет, мениджър по технологиите за моторни спортове в Shell.

„Пистата в Белгия ще преувеличи тази допълнителна мощност, защото е по-дълга и по-изискваща към двигателя, а това е добре.”

„При иновациите винаги очакваш да получиш големи тласъци в самото начало и в процеса на развитие те постепенно да стават по-малки. Още не сме достигнали до точката на намаляване. Дори ние бяхме изненадани преди няколко години, че горивото може да направи такава разлика при новите 6-цилиндрови двигатели, но засега успяваме да продължим тази линия”, допълни Ловет.

Още по темата:

Хамилтън се удиви от "триковете" на Ферари

От Италия нататък Хамилтън е Батман, а Ботас - Робин

Ферари отвърна на подмятанията от Мерцедес