Пилотът на Ред Бул във Формула 1 Макс Ферстапен е избрал да не ползва данните, които отборът събира от състезанията на неговия нов съотборник Пиер Гасли. Това твърди холандският журналист Ерик ван Харен.

Причината за решението се кри в слабото представяне на 23-годишния французин. То е причината за огромната разлика между двата потока от информация. Данните на Гасли били дотолкова различни с тези от болида на самия Ферстапен, че той просто не можел да разчита да научи от тях нещо ново за поведението и потенциала на колата.

Вече на няколко пъти шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер намекна, че повишаването на Гасли от дъщерния Торо Росо в Ред Бул може би е дошло по-рано от очакваното. В първите си 3 състезания роденият в Руен състезател само веднъж финишира в зоната на точките, което в разрез с възможностите на колата, която има на свое разположение. За сметка на това Ферстапен завърши трети в Австралия, а после постигна 4-и места в Бахрейн и Китай.

Наскоро Гасли изрази мнение, че може би неговият стил на пилотиране е „твърде агресивен” за болида RB15. Ван Харен, който работи за „Де Телеграаф”, потвърди слуховете, че в Шанхай французинът е получил шанс да надникне в настройките, които използва Ферстапен.

„Ред Бул не иска квалификационната битка между Ферстапен и Гасли да завърши при 21:0”, каза журналистът. „В Китай Гасли прекара известно време в колата на Ферстапен, за да усети как е. Не на пистата, а в гаража. После той използва същите настройки в квалификацията и се оказа на секунда зад Макс. Това е лош знак.”

„Чух, че Ферстапен вече не желае да използва данните на Гасли, макар че двамата все още могат да си помогнат като съотборници”, допълни Ван Харен.


Проследете целия интригуващ уикенд около Гран При на Азербайджан, 4-и кръг през сезона във Ф1, чрез преките предавания на DIEMA SPORT и онлайн на PLAY DIEMA XTRA. Квалификацията в събота, 27-и април, стартира в 16 часа българско време, а състезанието е ден по-късно, навръх Великден, от 15,10 часа.