Звездата на Ред Бул Рейсинг Макс Ферстапен коментира по интересен начин развоя на шампионата във Формула 1 дотук. След третото място, което холандецът завоюва в квалификацията за Гран При на Япония, той си позволи да се усъмни, че все още има битка между Мерцедес и Ферари за двата трофея.

На „Сузука” Люис Хамилтън завоюва юбилеен 80-и полпозишън след изключително точни решения на състезателните инженери в бокса. В същото време Ферари и най-вече основният му преследвач Себастиан Фетел тотално се провалиха в опита да прочетат променливите климатични условия в Япония, затова германецът в неделя ще потегли от 9-а стартова позиция. Като се има предвид, че той изостава с цели 50 точки от лидера Хамилтън във временното класиране, изглежда титлата отново се насочва към Мерцедес. При конструкторите германците също са първи с 495 точки спрямо 442 за Ферари.

Естествено в тези условия Ферстапен бе повече от доволен, че ще има предимство пред двамата пилоти на Ферари в неделя (Кими Райконен се нареди четвърти).

„Реалистично погледнато, при нормални условия сигурно щяхме да се намираме малко по-назад. Взехме най-правилното възможно решение в Q3. Много съм щастлив, че завърших трети. Съжалявам, че не успяхме да предоставим най-добрата драма за феновете в тази финална част от квалификацията”, коментира Ферстапен.

„Невероятна беше подкрепата от страна на трибуните. Не очаквах да започна утрешното състезание от трета позиция. Това класиране ни дава шансове да се борим за подиума.”

„Дали е уместно да заставам на пътя в битката между Ферари и Мерцедес? Ама те все още ли са в спор за титлата? Не съм много сигурен”, заяви младокът.

Стартът за Голямата награда на Япония е утре, 7 октомври, от 8,10 часа българско време. Можете да проследите цялото състезание чрез прякото предаване на DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.