Макларън остават с Хонда поне до края на сезона, въпреки целия шум около евентуално завръщане към задвижващи системи на Мерцедес. Правилата позволяваха подобен ход, защото на теория всеки може да смени двигатели, когато поиска, но това е общо твърдение, тъй като не се отчитат договорни взаимоотношения, практическите ползи и политическите елементи, които може да са въвлечени.

Новият труден сезон на Макларън и Хонда

Интрига в Макларън: Крие ли отборът истината от Алонсо?

Договорът с Хонда е адски ценен на Макларън. Не просто двигателите дефакто идват безплатно, но и Хонда вкарват много в бюджета на тима заради спонсорство. Това е една от причините британците да не търсят твърде много външни спонсори. Ако договорът се терминира, ще трябва да се търсят други източни на финансиране при положение, че говорим за стотици милиони.

Проста промяна на двигател също е изключително трудна задача. Торо Росо изстрадаха това миналата година. Има един пример в историята - когато Браун замениха точно Хонда с Мерцедес, но повторение на такъв сценарий е труден. А и тогава помогна двойния дифузьор.

Вече не е забавно: Мизерията на Макларън е пълна

Хонда обеща да оправи кашата навреме

Най-лошият сценарий за Макларън е да завършат предстоящото първенство 10-ти. Но отборите този сезон са 10, така че отново ще има финансов поток към тима от общите пари, които се разпределят. Разликата между това отбора да завърши 6-ти или 10-ти е около 13 милиона долара. А ако се направи промяна в задвижващите системи, ще трябва да се инвестира неминуемо много повече.

Дори и Макларън да преминат към Мерцедес, тогава ще бъдат с ясния статут на клиентски отбор и шансовете за победи в близко и средно бъдеще също са много изтънени. В новата ера на 1,6-литрови V6 двигатели Мерцедес имат 51 победи от 59 старта и нито един от тези успехи не е дошъл от клиентски отбор. Дори и когато Мерцедес допускаха грешки, другите производители побеждаваха клиентските тимове на германците.

Има и политически момент, според който Мерцедес нямат интерес от това да изведат Хонда от спорта, тъй като колкото повече производители има докато Мерцедес печели, толкова повече престиж, толкова повече причини за това да се рекламират качествата на задвижващите им системи.

Култард "нахрани" здраво Хонда

В базата в Япония може да бъде забелязана технология от друга дименция, като все още е изненада защо това не се пренася на пистата. Разликата в топ скоростта надвишаваше 30 км/ч през миналата година, а това не отговоря на реномето на японците.

Реалният въпрос е не толкова дали Макларън искат да отплуват обратно към Мерцедес, а колко време ще отнеме на Хонда да коригира проблемите. Отворената критика на британците към техните партньори няма да помогне колосално. Могат да попитат Хелмут Марко от Ред Бул и да търсят съвет от Рено. Както казват колегите - по-добре двигател с по-ниска мощност, отколкото без какъвто и да е било. Хонда трябва да поправят проблемите с двигателите - в името на спорта.