Големите неудачи на Макларън още в първия предсезонен тест във Формула 1 дойдоха като гръм от ясно небе за отбора, а това веднага породи редица неудобни въпроси. Сред британските медии тръгна мълвата, че в опит да не загуби Фернандо Алонсо отборът не му казва цялата истина относно новите двигатели на Хонда.

Задвижващите блокове на японската компания дадоха странен дефект още в първия ден, когато в сутрешната сесия испанецът завъртя само инсталационна обиколка и се прибра заради проблем с маслото. Ситуацията нямаше да е толкова неочаквана, ако предния ден, по време на рекламните снимки, той не бе навъртял без проблеми 100 км на пистата „Каталуня“.

Проблемите с двигателя шашнаха Макларън

Шефът на отбора Ерик Булие по-късно призна, че е имал по-високи очаквания към двигателите на Хонда. Японците изискаха създалият проблеми първи двигател и все още провеждат разследването си.

Не е тайна, че Алонсо бе едно от първите имена, за които Мерцедес се сети, когато търсеше нов партньор на Люис Хамилтън след оттеглянето на Нико Розберг. 36-годишният испанец има договор до края на тази година и се надяваше на далеч по-голям прогрес след тежките първи два сезона. Ако двукратният шампион бе получил по-рано индикации, че го чака поредната разочароваща кампания, то със сигурност би решил да не упражни опцията си за удължаване на контракта.

Новият труден сезон за Макларън и Хонда

„Не крием нищо от никого“, каза в тази връзка шефът Ерик Булие. „Винаги съм казвал, че пистата ще бъде нашият съдник. Фернандо знае всичко, което знаем и ние, така че беше наясно какво да очаква“, допълни французинът.

От Макларън защитиха Хонда за новите двигатели

Макларън не е успявал да стъпи на подиума във Формула 1 от от 2015 година досега, което говори достатъчно за приспособяването им към хибридната ера.