Бившият пилот на Мерцедес Валтери Ботас е сигурен, че няма да бъде в траур поради факта, че така и не успя да спечели световната титла по време на петгодишния си престой в Бракли.

Финландецът се присъедини към Мерцедес в началото на 2017 година, като замени Нико Розберг, който изненадващо прекрати своята кариера само дни след спечелването на титлата за 2016. По време на целия си престой в Бракли Ботас бе в сянката на Люис Хамилтън, който успя да спечели четири поредни титли между 2017 и 2020. В последните два случая финландецът завърши на втората позиция в крайното класиране, но регистрира огромно изоставане от своя съотборник. 

След незадоволителното му представяне в началото на 2021 и все по-голямото желание на Тото Волф и компания Джордж Ръсел да премине в Мерцедес, Ботас бе принуден да си търси нов дом. Така след 101 състезания със „Сребърните стрели“, в които записа 20 полпозишъна, 18 най-бързи обиколки, 10 победи и общо 58 качвания на почетната стълбичка, той ще премине в Алфа Ромео за началото на сезон 2022.

Финландецът обаче не съжалява за изпуснатия „златен шанс“ през последните пет години.

„Това е нова глава в моята кариера с нов отбор, не мисля, че това ще е проблем. Имам нови интереси и неща за вършене. Не мисля, че ще бъда в траур през зимата. Просто ще очаквам с нетърпение бъдещето. Подобно на началото на кариерата ми с Уилямс и преминаването ми в Мерцедес, това е нова глава. Това е голяма промяна за мен, но очаквам с нетърпение да заема позицията, която ми бе обещана. Това е наистина вълнуващото за мен“, заяви Ботас.

Една от големите разлики между годините на финландеца в Мерцедес и преминаването му в Алфа Ромео е дължината на неговия договор. В Бракли той трябваше всяка година да се бори за оставането си в тима, докато в Хинвил от самото начало неговото споразумение е за поне два сезона. През първия от тях той ще си партнира с китаеца Гуаню Джоу, който ще бъде единственият новобранец на стартовата решетка през 2022 година.