Шефът на Мерцедес във Формула 1 Тото Волф обясни на своя пилот Валтери Ботас какво точно трябва да постигне през 2019 година, за да бъде удължен договора му.

Финландецът изпрати кампания без нито една победа с петкратния шампион при конструкторите, макар да разполагаше със същия автомобил, с който караше и защитилия титлата си световен първенец Люис Хамилтън. В известна степен хората от Мерцедес също имат вина в това отношение, понеже отборни заповеди попречиха на Ботас да спечели заслужено в Русия, където беше по-бърз от британския си партньор.

Волф не скри своите симпатии към 29-годишния скандинавец и го посъветва да се постарае да избегне лошия късмет, който го преследваше през 2018-а. „Валтери е наясно точно къде трябва да бъде през следващия сезон”, коментира австрийският бос. „Той трябва да елиминира целия този малшанс и да се представя на същото равнище като Люис.”

„Това му е нужно, за да остане при нас и през 2020 година. Той е наясно и има нужните качества.”

Ситуацията около второто пилотско място в Мерцедес е много любопитна, защото тимът разполага с алтернатива, която винаги е под ръка – доскорошния състезател на Форс Индия (сега вече Рейсинг Пойнт) Естебан Окон.

„Фактът, че Люис става по-добър, означава, че и Валтери трябва да стори същото. Аз не спирам да виждам подобно подобрение при него, но – от друга страна – той се изправя срещу петкратен световен шампион. Да надвиеш такъв в пика на неговите сили ще бъде много трудно и Валтери го разбира. Въпреки всичко, аз вярвам, че той има качествата”, допълни Волф в интервюто си пред „Аутоспорт”.