Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън заяви, че планира да остане във Формула 1 и през следващия сезон, радва се на тазгодишната битка за титлата и вече е положил основите за 2022 година.

36-годишният британец, който има договор с "Мерцедес" до края на тази година, тества 18-инчовите гуми на Пирелиi 2022 на пистата "Имола" този месец.

Хамилтън, който не е голям почитател на тестовете, заяви пред репортери преди Гран при на Португалия, че има намерение да участва в надпреварата и през следващата година.

"Смятам да бъда тук и през следващата година,искам да помогна на Пирели да продължи напред и да има по-добър продукт", каза Хамилтън.

"Пилотите, всички ние, искаме по-ефективни гуми и затова за мен беше важно да преценя къде е началната точка и какви разлики има ... така че от гледна точка на пилота да имаме повече механично сцепление в нашите гуми", добави той.

След първите два старта за сезона Хамилтън има само точка преднина в класирането при пилотите пред Макс Ферстапен (Нидерландия) с "Ред Бул".

"Наслаждавам се на битката, която водим. Тя става все по-вълнуваща. Ще бъде още по-голямо предизвикателство", каза Хамилтън, единственият чернокож пилот в спорта, който използва своята платформа, за да прокара идеите си расово равенство и възможности.

"Продължавам да обичам да работя с този екип и е окуражаващо да видя стъпките, които моят екип наистина прави, за да стане по-приобщаващ и по-разнообразен. Имаме още много работа като спорт ... Знам, че като съм тук имам по-голям шанс да помогна да се промени това, отколкото не. Не знам колко дълго ще остана обаче, ще видим", каза Хамилтън.