Новият пилот на Мерцедес Валтери Ботас призна, че преминаването му от Уилямс в шампионите при конструкторите е надхвърлило очакванията му. Финландецът изрази увереност, че ще успее да се адаптира към променените изисквания и ще е готов за началото на сезона.

Изглеждаше, че 27-годишният финландец ще стартира за 5-и пореден сезон в Уилямс, ала изненадващо оттегляне на Нико Розберг след титлата за 2016 година наложи на Мерцедес да действа бързо и решително. Още от самото начало Ботас се откри като фаворит за пилотското място до Люис Хамилтън и след нелеки преговори германският тим постигна целта си.

Бащата на Хамилтън с предупреждение до Ботас

През тази седмица скандинавецът получи и първите си шансове да се докаже на пистата с първия 4-дневен тест в Барселона. Той навъртя общо 324 обиколки на „Каталуня“, което се равнява на почти 5 състезателни дистанции в Гран При на Испания (което се провежда на същата писта).

Волф: Трябваше да хленча и да се моля за Ботас

„Това беше първият път, в който работихме като отбор – аз и инженерите. Търсехме подходящото представяне от автомобила. С всеки изминал ден научавам толкова много“, коментира Ботас.

Ботас след първия ден в Мерцедес: Много е различно

„Имам още работа пред себе си. Оказа се, че да сменя отбора е нещо по-голямо, отколкото очаквах. Не става дума обаче за препятствие, което не мога да преодолея. Определено е по силите ми да се справя.“

„Започнах да се трудя още от официалното обявление, за да привикна към условията. Затова и сега нещата ми се получават така гладко“, добави финландецът.