Шефът на Мерцедес във Формула 1 Тото Волф призна, че никога не е приемал за даденост, че Валтери Ботас ще подпише с неговия тим за 2017 година. Австриецът говори открито за трудните преговори с Уилямс, които са го докарали дотам „да хленчи и да се моли“ за финландския пилот.

Волф: Между Хамилтън и Ботас няма да бъде леко

През задаващия се сезон Ботас ще има шанс да бъде съотборник на Люис Хамилтън при трикратните шампиони при конструкторите. Това стана възможно след внезапното оттегляне на Нико Розберг след триумфа на германеца с титлата за 2016 година. Диалогът с Клеър Уилямс, шефа на едноименния тим, не беше никак лесен, защото оттам настояваха да задържат Ботас. В крайна сметка Мерцедес постигна своето, а ако се вярва на Волф, тимът е положил доста повече усилия, отколкото е изглеждало отстрани.

„Бяха няколко тежки уикенда и седмици. Клеър определено е дъщеря на Франк (Франк Уилямс, основателя на отбора – б.р.). Тя е твърда в преговорите и невинаги беше така очевидно, че ще вземем Валтери. Разбрахме, че е нужно да направим компромис, за да го постигнем“, заяви Волф пред радио Би Би Си 5.

Бащата на Хамилтън с предупреждение до Ботас

„Ние намерихме решения, които да помогнат на Улиямс да продължат с развитието на тяхната програма. Смятам, че връщането на Фелипе Маса беше добър ход. Може би за тях щеше да е по-вдъхновяващо да задържат Валтери, ала смятам, че в дългосрочен план и Клеър ще оцени, че трансферът бе добър ход. Тя ме накара да хленча доста, а също и да се моля“, пошегува се Волф.