Паметник на Валерий Великов ще бъде открит в Шумен на 7 април преди старта на 18-то издание на състезанието по планинско изкачване в областния град, носещ името на известния български автомобилен състезател.

Паметникът ще бъде поставен на входа на парка "Кьошковете". Пътят покрай парка, в посока Шуменското плато, е трасе на настоящото състезание по планинско изкачване и на ралито "Стари Столици". Години трасето е било част от етапите и на най- реномираното автомобилно състезание у нас и част от европейския шампионат, известно преди и като рали "Албена - Златни пясъци - Сливен", а сега - "Рали България".

Създателят на паметника е доц. Младен Младенов. Церемонията по откриването на паметника на Валерий Великов е на 7 април от 17:30 часа.

Автомобилното състезание, носещо неговото име, е и първи кръг от националния шампионат по планинско изкачване и ще се състои на 8 и 9 април в Шумен.

Заявки за участие до момента са подадени от 47 екипажа. Сред тях са 12 шуменци, от които деветима състезатели на местния клуб по автомобилен спорт "Стари столици", което е рекордно участие на състезатели от региона, отчетоха организаторите.

Първият кръг от националния шампионат по планинско изкачване "Мемориал Валерий Великов" започва на 8 април с технически преглед на участващите автомобили и тренировка в три манша за пилотите. Същинското състезание ще се състои на следващия ден, отново в три манша.

Дължината на трасето е 3350 метра. Рекордът за най-бързото му преминаване е от 2015 година на Николай Златков с "Ауди S1" за 1.45.89 минута.

За планинското изкачване в Шумен до момента заявки за участие са подали и пет пилоти, които ще управляват автомобили с над 600 конски сили. Сред тях е Илия Царски с автомобил Митсубиши Лансър, който е с мощност около 800 конски сили.

За първи път се въвежда такса за желаещите да наблюдават състезанието в Шумен, но тя е символична - само три лева за двата състезателни дни.