Френският Монако получи доста сложен съперник в квалификациите за Шампионската лига, попадайки на ПСВ Айндховен в третия квалификационен кръг. Миналогодишният финалист в Лига Европа Глазгоу Рейнджърс (Шотландия) пък ще играе с изненадващия претендент за титлата миналата година Юнион Сен Жилоаз (Белгия).

Монако, които са 3-и във френската Лига 1 през миналата година, както и ПСВ Айндховен - вицешампион на Нидерландия, се опитват да влязат в групите на най-престижния клубен турнир за първи път от 2018/2019 година насам. И двата отбора бяха на финален плейоф миналата година, но загубиха. Монако отпадна  от украинския Шахтьор (Донецк), ПСВ - от Бенфика (Португалия).

Макар и да не разполагат с бюджетите на европейските мастодонти, и Монако, и ПСВ Айндховен бяха редовни участници в груповата фаза на турнира. През 2004-а година принцовете от Княжеството стигнаха финала, но бяха пометени от възродения от Жозе Моуриньо отбор на Порто. Година по-късно пък ПСВ Айндховен достигна полуфинал.

Рейнджърс не е бил в групите на Шампионската лига от сезон 2010/2011, а сега ще срещне един странен съперник, непознат за мнозина. Юнион Сен Жилоаз, популярен и силен клуб в Белгия през 30-те години, се върна в елита на страната след 48 години чакане и още в първата кампания опита да прекъсне хегемонията ФК Брюж. Но жълто-черните от Брюксел останаха 2-и, макар и да водеха в известен период.

Пак в този жребий двукратният европейски клубен шампион Бенфика очаква победителя от срещата Мидтиланд (Дания) - АЕК Ларнака (Кипър). Австрийският Щурм (Грац) пък ще играе с Динамо Киев (Украйна) или турския Фенербахче, който ще се опитва да си върне старата слава с привличането на треньора Жорже Жезуш.

Българското участие може да бъде открито в шампионския поток на Шампионската лига, където Аполон (Лимасол) чака в третия кръг победителя в двойката Макаби (Хайфа, Израел) и Олимпиакос (Пирея). Българският полузащитник Илиан Илиев-младши обаче все още се възстановява от контузия и не води подготовка с кипърския тим.

Интересно се очертава и в четворката Ференцварош (Унгария) - Слован (Братислава, Словакия) и Карабах (Азербайджан) - ФК Цюрих (Швейцария).

Най-лесно изглежда за сръбския шампион Цървена звезда (Белград), който чака победителя от Пюник (Армения) - Дюделанж (Люксембург).