Селекцията на Гърция поднесе навярно най-голямата изненада в УЕФА Лига на нациите. „Елините“ поразиха с 2:1 като гост финалиста от UEFA EURO 2024 Англия на „Уембли“.

Вангелис Павлидис беше големият герой за южните ни съседи, след като се разписа в началото на второто полувреме, а негов гол в края на мача пък беше отменен поради много тънка, но коректна, засада. Джюд Белингам изравни в 87-ата минута, но отново Павлидис се разписа добавеното време и донесе трите точки за „елините“. Освен действията на Павлидис, то хората на Иван Йованович направиха редица пропуски във великобританската столица и със сигурност заслужиха категорично успеха над селекцията на Лий Карсли.

Англичаните пък бяха тотално неутрализирани в хода на срещата и замаскиращият гол на звездата на Реал Мадрид не бива да заблуждава, че британците изиграха отчайващо слаб мач.

Мачът започна с минута мълчание в памет на отишлия си преди броени часове от този свят Джак Балдок. Още в третата минута Джюд Белингам тества рефлекса на Одисеас Влахдоимос, който с една ръка изби удара на звездата от Реал Мадрид. "Елините" създадоха бърза контраакция и Павлидис можеше рано да открие резултата за гостите, но ударът му отлетя аут.

38 снимки

В осмата минута Коул Палмър изпълни хубав пряк свободен удар с левия крак, ала опитът на звездата на Челси отиде над напречната греда. Две след това като по чудо гърците не откриха резултата. Джордан Пикфорд прекали с техниката си, а топката отиде у играч на гърците, който отправи удар, но Ливай Коулил с вездесъща намеса изчисти топката от самата голлиния. След корнера пък Динас Мавропанос прати топката във вратата на "трите лъва" след разбъркване при корнер, но Мавропанос беше в засада и попадението беше отменено.

В 21-ата минута Джюд Белингам получи в наказателното на южните ни съседи и финтира бранител, след което върна назад за Коул Палмър, чийто шут беше адски неточен. След малко повече от половин час игра Трент Александър-Арнолд намери феноменално Антъни Гордън в полето на "елините", ала ударът му с глава не беше добър.

Гърците шокираха англичаните и целия "Уембли" четири минути след подновяването на играта през второто полувреме. Вангелис Павлидис "навърза" Палмър, Стоунс и Александър-Арнолд и с десния крак направи безпомощен Пикфорд. В 51-ата минута на срещата пък Букайо Сака напусна куцайки терена, а на негово място се яви Нони Мадуеке.

Красивият жест, освен гола, при попадението за "елините" беше, че целият отбор показа фланелка с името на Балдок.

Коул Палмър даде вертикален пас за резервата Оливър Уоткинс, а нападателят отправи мощен удар с десния крак, но над напречната греда на Влаходимос. След падането на земята стражът на гърция получи проблем в десния си прасец. Малко след това гърците реализираха второ попадение, но то беше отменено поради засада. 

Гърците реализираха бърза контраатака, а Цолис беше изведен зад отбраната на англичаните и прехвърли Пикфорд, но не уцели британската врата. Малко след това беше маркирана и засада на играча на южните ни съседи. В заключителните 15 минути англичаните натиснаха осезаемо съперника си.

Гостите от Гърция вкараха втори гол в 83-ата минута, а отново реализаторът беше Вангелис Павлидис. Пикфорд сгреши , а Цолис беше вляво и даде успореден пас за Павлидис, който изпревари Конса и прати топката в английската врата. Домакините имаха леки претенции за засада, която беше потвърдена в крайна сметка и резултатът остана 0:1 за Гърция.

Три преди края пък Трент даде пас вдясно, а топката беше центрирана назад. Тя отиде към Белингам, който с много мощен удар направи безпомощен Влаходимос - 1:1.

В последната минута на двубоя Александър-Арнолд даде подканващо центриране след фал към Нони Мадуеке, ала играчът на Челси не се придвижи бързо и не успя да обработи бързо топката, след което играта беше подновена с начален удар. В добавеното време на срещата гърците вкараха втори гол, а отново герой за "елините" беше Вангелис Павлидис. Гърците направиха бързо нападение и безобразна суматоха в отбраната на "трите лъва" позволи на Павлидис да донесе трите точки за гостите в двубоя.

Англия: Пикфорд – Александър-Арнолд, Люис, Райс, Стоунс, Сака, Белингам, Фодън, Гордън, Колуил, Палмър

Селекционер: Лий Карсли

Гърция: Влаходимос – Рота, Мавропанос, Кулиеракис, Янулис, Курбелис, Бакасетас, Сиопис, Масурас, Цолис, Павлидис

Селекционер: Иван Йованович