Две теми вълнуват особено силно британското общество напоследък. Едната е шумният развод с Европейския съюз и Брекзит, а другата е феноменалното представяне на местните отбори в европейските клубни турнири. 

До четвъртфиналите в Шампионската лига и Лига Европа стигнаха и шестте водещи тима от Висшата лига. Е, два вече отпаднаха и това бяха манчестърските грандове Юнайтед и Сити. Но целта ще е поне да продължи целокупното лондонско нашествие на полуфиналите в надпреварите на УЕФА. 

След като Тотнъм стигна до предпоследното стъпало в Шампионската лига, сега големият му враг от северната част на столицата Арсенал, както и Челси ще се опитат да го сторят, макар и във втория по сила европейски клубен турнир - Лига Европа. 

И двата тима са на страхотни изходни позиции за такава развръзка. Всички очакваха голямо и завързано дерби между "артилеристите" и Наполи, но след първата му част италианците са с единия крак извън състезанието. Те паднаха с 0:2 на "Емирейтс" и имат планина за изкачване в реванша. 

Особено като се има предвид колебливата форма на неаполитанците напоследък, задачата им ще е много трудна. Големият им коз се казва Карло Анчелоти, който нееднократно е подчинявал "топчиите", при това с убедителни резултати. 

"Сините" от Лондон пък изтеглиха на пръв поглед най-дългата клечка при жребия - Славия Прага. Бойките чехи определено са хитът на турнира, но препятствието Челси изглежда ще се окаже непреодолимо за тях. Особено след поражението с 0:1 в първия мач у дома. 

Другите сблъсъци от тази фаза също изглеждат малко или много предрешени. В испанския двубой между Валенсия и Виляреал "прилеппите" ще имат наглед протоколна задача на своя "Местая", след като в първия мач надделяха с 3:1. Само истинско чудо може да помогне на "жълтата подводница" да продължи напред. 

Повече интрига има само в най-резултатния мач от първия рунд на битките. В него Бенфика победи Айнтрахт Франкфурт с 4:2, но ще има тежка задача да опази аванса си в гостуването в Германия. И все пак "орлите" изглеждат като големите фаворити да го сторят. 

Дали всичко ще се развие според очакванията, или пък ни очакват изненадващи и спиращи дъха развръзки, ще разберем съвсем скоро. Всички мачове са с начален час 22:00 и ще следим развръзката им за вас на GONG.BG.