Португалия обмисля да отнеме обществените почести на нападателя на Ювентус Кристиано Роналдо, след като 33-годишният футболист бе глобен със 17 млн. евро за укриване на данъци в Испания, заяви президентът на страната. Петкратният носител на ,,Златната топка“ бе награден с "Велик кръст“ за своите заслуги към Португалия през 2016, когато националният тим стана европейски шампион, но във вторник му бе наложено да заплати сума на стойност 3.57 млн. евро на испанския съд, част от от 18-те млн. евро, с които бе глобен за данъчни измами.

Роналдо получи двугодишна присъда, която незабавно бе редуцирана до парична санкция от 365, 000 евро и още една глоба от 3.2 млн. евро, според присъдата.

"Законът е много прост – зависи от съветниците дали ще се случи нещо, което да предизвика загубата на орден“, заяви президентът Марсело Ребело де Соуса пред журналисти.

Това означава, че настоящият съветник на "Ордена на честта“ в Португалия ще реши дали да премахне заслугата от Роналдо. Въпреки това почестите на португалеца в родния му Мадейра не могат да бъдат отнети.

Нападателят на Ювентус получи "Медалът за чест на Мадейра“ през декември 2014, преди създаването на бронзова статуя в негова чест на местното летище.

"Тук в Мадейра, Кристиано Роналдо винаги е бил считан за един добър човек. Той не е криминално проявено лице“, сподели регионалният президент Мигел Албукерке, който определи наказанието на Роналдо от испанския съд като „интерпретация на данъчна измама“. ,,Той е най-престижният португалец в целия свят“, завърши Албукерке.