Италианската Серия А продължава да вълнува. Най-големият въпрос за поредна година е може ли да бъде спрян Ювентус.

"Бианконерите" изглежда минава през пейзажа като хладен есенен вятър и нямат особени препятствия по пътя си. Съперниците им се спъват, вдигат и продължават битката, но Юве сякаш е непоклатим. Така ли е наистина?

Ето какво ни предлага 14-ият кръг в Серия А:

СПАЛ – Емполи

Кръгът в Италия започва с мач между два отбора, които се намират в долната половина на таблицата и драпат за ценни точки във всеки двубой.

Любопитно е, че и двамата треньори могат да разчитат на всичките си играчи, без да имат контузени или наказани състезатели. След травма за домакините се завръща и Мохамед Фарес. В схема 3-5-2 за СПАЛ Фарес и Лазари ще бъдат двамата халф-бекове, докато Антенучи и Патаня ще действат в предни позиции.

За Емполи Джузепе Якини започна с два поредни успеха начело – над Удинезе (2:1) и Аталанта (3:2), което извади тима от зоната на изпадащите. Новият наставник започна да използва по-често схема 3-5-2, като вкара капитана Мануел Паскуал отляво на халфовата линия. Капуто и Гуми ще водят нападението на тима.

Срещата между СПАЛ и Емполи е в събота, 1 декември, от 16:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 3.

Фиорентина – Ювентус

Юве продължава серията от 13 кръга без загуба в Серия А. Тимът се спъна при гостуването на Дженоа (1:1) преди четири кръга, но след това нареди четири поредни успеха и отново се отдалечи от преките преследвачи Наполи и Интер.

Фиорентина заличи силния старт с тежка серия от шест мача без успех, като дори е тимът в лигата с най-много последователни равенства – 5 хикса в последните 5 кръга, но въпреки това „Ла Виола“ остава в горната половина на таблицата.

За домакините от „Артемио Франко“ извън състава по всяка вероятност ще остане Херман Пецела, който би трябвало да бъде заместен от Федерико Чечерини. Жерсон може да премине от халфовата линия в атакуващото трио заедно със Симеоне и Киеза.

Кристиано Роналдо подкрепя кампанията срещу насилието на жени

източник: Gulliver/GettyImages

Халфовете Кедира и Джан продължават да бъдат с травми за шампионите, докато Алекс Сандро е под въпрос. Мандужкич донесе успеха над Валенсия през седмицата, който осигури класирането в елиминациите на Шампионската лига (1:0), като се очаква той да се завърне е триото с Дибала и Роналдо в нападение.

Бентанкур, Пянич и Матюиди ще действат в центъра, а отляво на отбраната се очаква да застане Матиа Де Шилио.

Статистиката показва, че Ювентус е спечелил седем от последните си осем мача срещу Фиорентина, както и две от последните си две гостувания в Флоренция.

Срещата между Фиорентина и Ювентус е в събота, 1 декември, от 19:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 3.

Сампдория - Болоня

Самп не успя да запише първа победа от пет мача насам в миналия кръг, когато изпусна преднината си срещу местния враг Дженоа (1:1). Тимът остава в средата на класиране, а сега в Генуа пристига намиращият се в зоната на изпадащите Болоня. Сампдория има сериозни проблеми в защита, като в последните 4 кръга са допуснати цели 12 гола.

Аут за домакините са Васко Реджини и Едгар Барето, докато Карол Линети се завръща в състава след наказание. Гастон Рамирес ще заеме ролята си на плеймейкър, зад Дефрел и Куалярела.

За Болоня под въпрос е халфът Блерим Джемайли. Очаква се тимът да използва схема 4-3-3, а не 3-5-2, както бе в досегашните двубои на тима. Паласио и Орсолини ще партнират на Сантандер в предни позиции, а халфовата линия ще бъде съставена от Сванберг, Пулгар и Поли.

В последните шест двубоя двата тима са си разменили по три победи, като домакините в тези срещи са спечелили във всички случаи.

Срещата между Сампдория и Болоня е в събота, 1 декември, от 21:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 3.

Милан – Парма

Милан изживя нелека седмица в Европа, след като изоставаше срещу люксембургския Дюделанж, но все пак се добра до успех с 5:2 у дома. Това принуждава “росонерите” да не губят в последния мач срещу Олимпиакос, за да се класират в елиминациите на турнира.

В италианската лига Милан сякаш започна да се пробужда, но в последните два рунда бяха записани загуба от Ювентус (0:2) и хикс с Лацио (1:1). Това поспря инерцията на тима, който преди това бе регистрирал три поредни успеха.

Пред момчета на Дженаро Гатузо сега излиза Парма, който прави меко казано успешно завръщане в елита. В последните си 10 мача отборът на Роберто Д’Аверса има 6 победа, 1 равенство и 3 загуби, което го качи до Топ 6.

Домакините от “Сан Сиро” имат немалко проблеми с контузени. Аут са Иван Стринич, Матиа Калдара, Лукас Билиа, Матео Мусакио, Джакомо Бонавентура, Алесио Романьоли и търпящият наказание Гонсало Игуаин. Аржентинецът получи червен картон срещу Юве преди няколко седмици и трябва да изтърпи санкция от две срещи. Тази срещу Парма е втората.

Милан

източник: BGNES

Поради големия брой отсъстващи Гатузо ще избере същата формацив, както преди седмица срещу Лацио. В схема 3-5-1-1 Борини и Калабрия ще бъдат по крилата, а един зад друг ще оперират Сусо и Кутроне.

За гостите аут са Федерико Димарко (контузен) и Емануеле Калайо (наказан). Лука Силиарди и Матео Скозарела се очаква да бъдат предпочетени пред Биабиани и Стулак. В схема схема 4-3-3 Жервиньо, Инглезе и Стиларди ще водят атаката на "пармалатите".

Милан печели 7 мача и загуби 2 от последните си 10 двубоя с този съперник, като последният бе през 2015 г. преди Парма да изпадне (3:1 у дома).

Срещата между Милан и Парма е в неделя, 2 декември, от 13:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 3.

Торино – Дженоа

Два отбора, които трудно стигат до победи и често допускат голове в своята врата. "Биковете" са завършили наравно в 6 от 13-те си двубоя през тази кампания, което, заедно с постиженията на Фиорентина и Каляри, е най-много в лигата.

Дженоа трудно вкарва голове, въпреки че притежава в състава си най-резултатния играч в шампионата Кшищоф Пьонтек - 10 попадения. Той е вкарал повече от 60 % от головете на тима до момента.

И двата тима нямат проблеми с контузени и наказани играчи. Томас Ринкон е на линия за Торино, след изтърпяно наказание, и ще може да стартира. В схема 3-4-2-1 Фалке и Базели ще действат зад централния нападател Андре Белоти.

Дженоа - Наполи 1:2

източник: Gulliver/GettyImages

Пьонтек прекъсна сушата си без попадение от няколко мача, след като вкара дузпа на местния съперник Сампдория в дербито на града преди седмица (1:1). Той ще поведе атака на своите редом до Кристиан Коуме в схема 3-5-2. По крилата ще действат Ромуло и Лазович, а в защита ще са Бириши, Ромеро и Кришито.

"Грифоните" са спечелили два и са загуби един от последните шест мача с Торино.

Срещата между Срещата между Торино и Дженоа е в неделя, 2 декември, от 16:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 3.

Киево – Лацио

Въпреки че и двата тима записаха равенства в последните си два мача в лигата, те са с коренно противоположни емоции от началото на сезона. Лацио се бори за място в четворката и за момента го постига след 7 победи в първите си 13 мача, докато Киево е единственият отбор в Серия А, който няма успех в шампионата – 9 загуби и 4 равенства.

За домакините неналични на „Марк Антонио Бентеготи“ са Павел Ярожински, Ненад Томович, Мануел Пучирели и Емануеле Джакерини, който се контузи през седмицата. Валтер Бирса трябва да е зад Меджорини и Степински в схема 4-3-1-2 за „летящите магаренца“.

Лукас Лейва и Луис Алберто са под въпрос за „лациалите“ и може би няма да пътуват за двубоя във Верона. На техните места се очаква да действат Хоакин Кореа и Милан Бадел. В познатото за Симоне Индзаги 3-5-1-1 Марушич и Лулич трябва да действат по крилата, а между тях в средата на терена ще оперират Милинкович-Савич, Бадел и Пароло. Кореа и Имобиле ще бъдат в предни позиции за „римските орли“, един зад друг.

Лацио Милан

източник: Gulliver/GettyImages

Лацио не играе лесно срещу Киево, след като е спечелил само в три случая (1 равенство и 2 загуби) в последните си шест мача срещу този съперник.

Срещата между Киево и Лацио е в неделя, 2 декември, от 19:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 3.

Рома – Интер

Най-любопитната среща от 14-ия кръг в Серия А безспорно е на „Стадио Олимпико“, където Рома приема кандидат-шампиона Интер – също така два участника в Шампионската лига.

„Вълците“ бяха подчинени от Реал Мадрид през седмицата (0:2), което ги остави на 2-то място в тяхната група. Все пак тимът си осигури класиране в елиминациите на турнира. В местния шампионат обаче Рома търси постоянството, което така и не идва. Едва два успеха в последните 6 мача и загуба преди седмицата от закъсалия Удинезе (0:1). Проблемите с контузии в Рома явно дават негативно отражение.

Интер не успя да спре Тотнъм в Шампионската лига (0:1), което изравни двата тима на второто място в групата и ги направи преки конкуренти за класиране в последния кръг от груповата фаза.

В шампионата „нерадзурите“ играят силно и продължават гонитбата на Ювентус, колкото и трудна да изглежда тя към този момент. Интер записа пет победи и само една загуба в последните си 6 двубоя, което задържа тима сред кандидатите за титлата.

Рома няма да може да разчита на Стафан Ел Шааруи, Даниеле Де Роси, Лоренцо Пелегрини, Един Джеко, Хавиер Пасторе и Диего Пероти. Последните двама започнаха тренировки в дните преди двубоя, но остават под въпрос.

Рома - Сампдория

източник: Gulliver/GettyImages

Очаква се 19-годишният Николо Занило да започне срещу бившия си клуб, който напусна през лятото. След като пропусна двубоя с Удинезе Робин Олсен отново ще застане по рамката.

Клуйверт, Занило и Юндер ще заформят изключително младото и голобрадо трио зад единствения нападател Патрик Шик.

За Интер травмирани са Далберт, Шиме Вършалко и Раджа Наинголан. След изтърпяно наказание Марсело Брозович отново ще може да се появи в игра, като ще си партнира с Весино пред защитата. Политано, Жоао Марио и Перишич ще бъдат зад голмайстора Маруо Икарди.

В последно време Рома и Интер правят равностойни сблъсъци, като двата тима са си разменили по две победи, две загуби и две равенства в последните шест мача.

Срещата между Рома и Интер е в неделя, 2 декември, от 21:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 3.

Интер - Дженоа 5:0

източник: Gulliver/GettyImages

Аталанта – Наполи

Не по-малко любопитен е последният мач от кръга, в който вицешампиона Наполи гостува на Аталанта. Момчетата на Карло Начелоти се възползваха от грешната стъпка на Интер преди и  отново окупираха второто място.

Наполи взе комфортна победа (3:1) над Цървена звезда през седмицата и изглежда крайно близо до място в 1/8-финалите на Шампионската лига.

Аталанта се представя стабилно в последно, въпреки че в миналия кръг загуби от Емполи (2:3) и прекъсна серията си от четири поредни победи в шампионата. Аут за тима е наказаният Йосеф Иличич, който би трябвало да бъде заместен от измежду Марио Пашалич и Емилиано Риджони. Дуван Сапата трябва да поведе атаката на бергамаските в схема 3-4-2-1.

Влад Кирикеш, Амин Юнес, Симоне Верди и Раул Албиол продължават да са аут за Наполи. Мертенс би трябвало да заеме мястото на Аркадиуш Милик на върха на нападението на тима от „Сан Паоло“, след като именно полякът е предпочитан в мачовете от шампионата. Кайехон, Алан, Хамшик и Руис ще бъдат в средата на терена, а малко пред тях ще действа Инсиние.

Срещата между Аталанта и Наполи е в понеделник, 3 декември, от 21:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 3.

В други срещи от кръга:

Фрозиноне – Каляри

Сасуоло – Удинезе