Две емблематични за италианския футбол дербита ни предоставя седмия кръг на Серия А. В Рим и Торино днес ще бъде повече от горещо, тъй като на сцената излизат четири от фаворитите за местата в Шампионската лига догодина – устремилият се към осмо „Скудето“ Ювентус, вицешампионът Наполи, както и вечно опасните римски грандове – Рома и Лацио.

Интер също има място под слънцето в днешния ден, като тимът приема Каляри на своя „Джузепе Меаца“ 

Ето какво можем да очакваме от съботните сблъсъци в италианския шампионат:

Рома – Лацио

Лацио влиза в голямото римско дерби като отборът в по-добра форма и с по-предно класиране. Рома все пак записа повдигащ духа успех с 4:0 над Фрозиноне в последния кръг, след три поредни мача във всички турнири без успех преди това. Лацио влезе в Топ 4 на таблицата с четирите си последователни победи в последните четири кръга, въпреки загубите на старта от Наполи (1:2) и Ювентус (0:2).

И за двата тима Дербито на столицата може да донесе допълнителна сила по пътя към техните лични цели през сезона. Рома със сигурно изглежда има нужда от точки след тромави я старт на шампионата – 2 загуби, 2 равенства и 2 победи. Един успех в дербито би донесъл нужното самочувствие.

Добрата новина за Симоне Индзаги е, че той ще може да разчита на най-добрите си стартови 11, след като съставът му не страда нито от наказания, нито от контузии. На терена спрямо мача с Удинезе ще се върнат Сергей Милинкович-Савич и Лукас Лейва. На върха на атаката ще бъде голмайсторът Чиро Имобиле.
Новите покупки от лятото Хоакин Корея и Милан Бадел се представиха добре срещу Удине и по всяка вероятност ще стартират в първото си голямо римско дерби. 

Еузебио Ди Франческо остави на пейката някои важни единици като Един Джеко и Александро Флоренци, които трябваше да презаредят батерии за сблъсъка срещу Лацио.

Костас Манолас има мускулен проблем, като той остава под въпрос за срещата. Иван Маркано е готов да се включи в игра при липсата на гръцкия бранител. 
Очаква се Рома да действа с двама опорни полузащитници в лицето на Стивън Н‘Зонзи и капитана Даниеле Де Роси, а в нападение да бъдат Шаарауи, Пасторе, Юндер и Джеко.

Срещата между Рома и Лацио е в събота, 29 септември, от 16:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Ювентус – Наполи

Дербито на италианския футбол вече не е кое да е, а именно емблемите на „Севера“ и „Юга“ – Ювентус срещу Наполи. Шампионът срещу вицешампиона от миналия сезон в пореден голям сблъсък помеждуси. Днес на „Алианц стейдиъм“ тимът на Карло Анчелоти ще има голямата възможност да догони своя голям съперник на върха при успех.

Наполи се спъна само веднъж до момента през сезона – при гостуването на Сампдория, където загуби със звучното 0:3. Юве, в редиците с мегазвездата Кристиано Роналдо, пък до момента върви експресно по план с шест победи и шест мача. 

След края на ерата Маурицио Сари край Везувий, сега Анчелоти ще трябва да доказва качествата си за пореден път на родната сцена, опитвайки да повали гонещия осма поредна титла гигант от Торино. 

Юве, от своя страна, ще опита да вземе още по-голям аванс в класирането спрямо своя конкурент с нов успех. Двата състава се намират на първото и второто място в таблицата, като „бианконерите" са начело с 18 пункта, а Наполи е позиция назад с три по-малко. Тимът на Масимилиано Алегри е преследван от контузии и наказания преди двубоя. Аут са наказаните Дъглас Коста и контузените Матиа Де Шилио и Сами Кедира. 

Кристиано Роналдо ще води атаката на „бианконерите“, подкрепян от двете си страни от Марио Манджукич и Федерико Бернардески. Блес Мтюиди, Емре Джан и Миралем Пянич ще изградят халофата линия на тима, а в защита трябва да са Хуан Куадрадо отдясно, Алекс Сандро отляво и Джорджо Киелини и Леонардо Бонучи в центъра. На вратата ще бъде Войчех Шченсни.

За Наполи Влад Кирикеш и Амин Юнес са единствените отсъстващи. Анчелоти ще бъде предпазлив и ще заложи на 4-4-1-1 като схема на игра, като Хосе Кайехон се очаква да действа по-изтеглен назад към халфовете на своят има. Един зад друг в атака би трябвало да бъдат Лоренцо Инсиние и таранът Аркадиуш Милик.

Очаква се Анчелоти за пореден мач да остави на резервната скамейка легендата Марек Хамшик, залагайки в полузащита на Фабиан Руис, Пьотр Желински и Алан. Марио Руи ще бъде по левия фланг, а Елсед Хусай по десния. В сърцето на защитата ще играят Калуди Кулибали и Раул Албиол. На вратата би трябвало да е опитният Давид Оспина. 

Изключително драматичен бе последният сблъсък между двата отбора, когато Наполи победи съперника си с 1:0 на същия стадион с попадения на Калиду Кулибали в последните минути на срещата. Това обаче така и не стигна на неаполитанците да надделеят над Ювентус в битката за титлата. 

Срещата между Ювентус и Наполи е в събота, 29 септември, от 19:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Интер – Каляри

Миланският гранд Интер непрекъснато редува успехи с разочарования през сезона. В последното си домакинство тимът загуби от новака Парма, но в следващите си три двубоя записа три поредни победи, една, от които бе в Шампионската лига – над Тотнъм с 2:1.

В момента момчетата на Лучано Спалети са 6-ти с актив от 10 т. Каляри изглежда като тим, който ще се бори за своето оцеляване през този сезон, след като в шест кръга отборът е записал едва 6 т. и е на 16-а позиция.

Важен ще бъде балансът, който ще опитат да установят „нерадзурите“ между шампионата и изявите на европейската сцена, където след няколко дни им предстои сблъсък с ПСВ Айндховен в Холандия. 

Домакините няма да могат да разчитат на бранителя Лука Капители, но едва ли тимът ще прави много промени по състава си за гостуването на „Джузепе Меаца“ спрямо двубоя от седмицата със Сампдория. Нападението на гостите трябва да бъде водено от Марко Сау и Леонардо Паволети.

В същото време се очаква Спалети да ротира своя състав с оглед на натоварения график, в който влезе тимът. Наинголан, Политано и Перишич да бъдат зад централния нападател Мауро Икарди в нападателна схема, която да извоюва трите точки за домакините. 

Единствената въпросителна е в сърцето на защитата, където Стефан Де Врай може да отстъпи мястото си на Жоао Миранда като партньор на Милан Шкриниар. 

Срещата между Интер и Каляри е в събота, 29 септември, от 21:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по Max Sport 2.

Битката между "Севера" и "Юга": Юве срещу Наполи

"Вълци" срещу "орли": Един наелектризиращ сблъсък с много лица