На 1 януари 2025 г. Юрген Клоп ще заеме нова позиция в Ред Бул, но решението за този ход е взето още през 2022 година.

През септември 2022 г., в една вила в Залцбург, се срещат двама души: единият - смъртно болен, другият - напълно здрав. Разговорът между тях показва пътя напред. Месец по-късно, Дийтрих Матешиц, основателят на Ред Бул, умира, но вече е постигнал една от най-големите сделки в света на футбола – убедил е Юрген Клоп да се присъедини към клуба през 2025 година, пише германското издание Tz.de.

Сделката на Клоп с Ред Бул – тайна за две години

Сега, когато светът вече знае това, Клоп знаеше още преди повече от две години, че след сезон 2023/24 ще напусне Ливърпул. Въпреки многото предложения през последната година и половина от британски и американския национален отбор, той ги е отказал, знаейки, че е взел решение да премине към Ред Бул.

БГНЕС
8 снимки

Изказванията на Клоп за РБ Лайпциг през 2022 г. сега изглеждат по-различно. Тогава той изрази положително мнение за клуба и подчерта философията му да развива млади играчи, което явно е било част от мотивацията му за бъдещия трансфер. “Идеята е футболна, а не парична”, каза тогава Клоп.

Ново начало: Клоп в Ред Бул

Когато обяви напускането си от Ливърпул, Клоп заяви, че не вижда себе си повече край тъчлинията, но вече вижда Ред Бул като "перфектната платформа". През последните седмици той води разговори с клуба, а от Ред Бул очакват с нетърпение неговото пристигане. Въпреки че се очаква някои футболни традиционалисти да отхвърлят този ход, Клоп вече е готов за предизвикателствата.

Gulliver/GettyImages
50 снимки

През септември Клоп посети бившите си клубове Майнц и Борусия Дортмунд в нещо като прощален тур, знаейки, че новината за неговото преместване скоро ще излезе наяве. През сезон 2025/26 той вероятно ще изпита за първи път недоволството на Южната трибуна в Дортмунд.

Докато не заеме официално позицията си в Ред Бул, Клоп вече следи всичко от разстояние. "Невероятно е как такава сделка успя да остане тайна толкова дълго," споделя Хелмут Марко, главен консултант на Ред Бул в моторните спортове.